Mainos

Syöpämyrkkyä löytyy toisinaan myös suomalaisesta maidosta

Svenska Dagbladet kertoi tiistaina, että Arlan maidosta on löytynyt syöpää aiheuttavaa aflatoksiinia Ruotsissa. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Pirjo Korpela ei pidä löydöstä tavattomana - aflatoksiinia löytyy nimittäin ajoittain myös suomalaisesta maidosta.

– Kyllä aflatoksiinia silloin tällöin löytyy, mutta aika pieniä määriä yleensä. Ja siinä vaiheessa, kun sitä jäljitetään meijeriltä tuotteisiin, niin sitten se on jo laimentunut niin, että se ei enää tuotteissa ylitä raja-arvoja, Korpela kertoo.

Aflatoksiini on Aspergillus flavus -homeen aiheuttama toksiini. Sitä esiintyy erityisesti lämpimissä maissa, missä homeella on hyvät kasvuolosuhteet. Maitoon aflatoksiini siirtyy aina eläinten syömän rehun kautta.

Ruotsissa maitoon päätynyt aflatoksiini oli peräisin Pakistanista tuodusta riisistä, jota oli käytetty neljän maitotilan rehuissa. Eviran rehujaoston päällikön ja ylitarkastajan Tarja Rootin mukaan Suomeen tuodaan hyvin vähän riisirehua ja sekin menee etupäässä lemmikkieläinten ruokiin.

Suomessa aflatoksiini päätyykin maitoon yleensä kotimaisen rehun kautta.

– Rehu on happosäilöttyä viljaa, jonka säilöminen on epäonnistunut. Vilja on lähtenyt käymään ja käyminen tuottaa kuumuuden, jonka aflatoksiinin muodostuminen vaatii. Aspergillus flavus -home tuottaa aflatoksiinia vain tietyssä lämpötilassa, Korpela selittää.

– Jos homehtunutta rehua syötetään lehmille, aflatoksiinia siirtyy myös maitoon. Lehmä tosin muuttaa aflatoksiinin pötsissään hieman vähemmän myrkylliseen muotoon.

Myrkkymaito laimenee meijerissä

Yksittäisten tilojen maidoista voi joskus Korpelan mukaan löytyä suuriakin määriä aflatoksiinia. Maito kuitenkin sekoittuu aina muiden tilojen maitoon maitoautossa ja meijerin siilossa, jolloin aflatoksiinipitoisuudet tippuvat yleensä raja-arvojen alle.

– Se riski, mikä siitä aiheutuu, on sille tilalle itselleen, eli niille ihmisille jotka sitä omaa maitoaan juovat. Silloin on ihan oikeasti ollut kysymyksessä riskitilanne, Korpela sanoo.

Myös Arlan ongelmamaito on sekoittunut muiden tilojen maitojen kanssa, joten Korpela ei usko, että sen juomisesta olisi ollut ihmisille haittaa.

– En usko, että on kenellekään ollut vaaraa. Ei näitä kannata liioitella.

Arla kertoi tänään tiedotteessaan, että sen ruotsalaisessa maidossa esiintynyt aflatoksiinipitoisuus alitti selvästi EU:n raja-arvon. Suomeen tuodussa maidossa aflatoksiinia ei ole ollut.

Aflatoksiini on voimakkaasti syöpää aiheuttava myrkky. Yksittäiset pienet annokset aflatoksiinia eivät kuitenkaan vaaranna terveyttä.

– Se on sellainen karsinogeeni, ettei sillä ole mitään akuuttia vaikutusta, vaan se on sellainen pidemmän ajan vaikuttaja.

Korpelan mukaan aflatoksiini on suurempi ongelma pähkinöissä kuin maidossa. Lämpimissä maissa, joissa pähkinöitä tuotetaan, myös aflatoksiinin kasvuedellytykset ovat hyvät. Tästä syystä Suomeen tuotavista pähkinöistä otetaan ahkerasti näytteitä. Riskimaista tulevat pähkinät päätyvät aina tullin tutkittaviksi.

Huonot rehuvuodet riski

Aflatoksiini on mukana Eviran vierasainevalvonnassa. Evira tutkii vuosittain noin 50 maitonäytettä. Huonoina rehuvuosina näytteitä otetaan enemmän.

– Oikein huonoina rehuvuosina olemme testanneet kaiken sisään tulevan maidon.

Korpela ei pidä Ruotsin aflatoksiinilöydöstä tavattomana.

– Ei se tavatonta ole, mutta ei se nyt jokapäiväistäkään ole. Viime vuonna emme löytäneet aflatoksiinia, mutta edellisvuonna muistaakseni löydettiin. Se oli silloin muistaakseni jossain pienessä jäätelötehtaassa, niin että jäätelöitä poistettiin markkinoilta.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot