Mainos
Mainos

Syöpäpotilailla lakimies mukana lääkärin vastaanotolla

Lääkärin vastaanotolle HYKS:n syöpätautien klinikalle on tullut potilaita, joilla on ollut lakimies mukanaan. Potilaat ovat vaatineet syöpälääkitystä, joka ei vielä ole ollut rutiinikäytössä. Tietoa uudesta syöpälääkkeestä on saatu Internetistä.

Kysymyksessä olivat rintasyöpäpotilaat, jotka halusivat selvittää, oliko heidän mahdollista saada uutta, vielä tutkimuskäytössä olevaa Herceptin lääkehoitoa.

-Potilaat ovat hermostuneet siitä epätasoarvoisuudesta joka tulee eri kuntien taloudellisen tilanteen takia. Se takia he ovat tulleet tuomarien kanssa lääkäriin. He ovat halunneet tietää saavatko he sitä hoitoa, joka on tehokkainta, professori Inkeri Elomaa Hyksin syöpätautien klinikalta sanoo.

Uudet syöpälääkkeet ovat erittäin kalliitä. Yksi hoitokerta voi maksaa jopa 50 000 markkaa ja niitä annetaan 12 kertaa.

Se saako potilas uusia kalliita hoitoja, riippuu paljolti siitä missä kunnassa hän asuu. Onko kunnalla varaa kustantaa syöpähoitoja. 90-luvulla tuli voimaan potilaslaki, jolloin terveydenhoito siirtyi kunnille.

Potilaslaissa sanotaan, että kunta on velvollinen hoittamaan potilaansa niillä resursseilla, jotka siihen on annettu.

-Esimerkiksi käy Heinolan reumasairaala, joka hoitaa lapsia. Heinolassa ei ole budjetoitu lääkkeille rahaa ja sairaala joutuu pyytämään kunnasta maksusitoumuksen ennen kuin tiedetään voidaanko lääkityks antaa, kertoo professori Marjatta Leirisalo-Repo Hyksin kirurgisesta sairaalasta.

Potilaiden pitäisi kuitenkin saada parasta saatavissa olevaa hoitoa.

-Kun lääke on vasta koekäytössä, eikä sitä ole vielä missään maassa rekisteröity, ei sitä potilaan turvallisuudenkaan kannalta voida antaa hänelle ellei hän ole mukana tutkimuksessa jossa testataan ja tutkitaan asiaa, Leirisalo-Repo jatkaa.

Lääkärin vastaanotolle tulevan potilaan tiedot uusista lääkkeistä ovat usein peräisin lehdistä tai Internetistä.

-Internetissä on paljon hyvää tietoa, mutta täytyy olla aika hyvät perustiedot, että osaa pistää sen tiedon paikallensa, Leirisalo-Repo sanoo.

Vähän aikaa sitten alkoi koko Suomen kattava rintasyöpäpotilaiden liitännäishoitotutkimus, jossa annetaan myös potilaiden kaipaamaa Herceptin lääkehoitoa.
(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme