Mainos
Mainos

Syötkö paljon pähkinöitä? - Nämä myrkyt kulkevat suoraan äidiltä sikiölle

Raskaana olevan naisen syömät homemyrkyt siirtyvät sellaisenaan äidin ravinnosta sikiölle.

Itä-Suomen yliopistossa julkaistu tuore väitös todistaa, että homemyrkyt ja melamiini kulkevat istukan läpi helposti. Äidin ruuansulatusjärjestelmä ei pysty pilkkomaan aineita vaarattomaan muotoon.

– Sikiö on erityisen herkkä kaikille vieraille aineille. Esimerkiksi sellaisilla alueilla, missä altistutaan isoille määrille homemyrkky aflatoksiinia, maksasyöpää esiintyy nuoremmalla iällä kuin muualla, kertoo väittelijä, proviisori Heidi Partanen.

Homemyrkkyjä saa esimerkiksi pähkinöistä, hedelmistä ja viljatuotteista. Myrkkyä saattaa olla jopa lihassa ja maidossa, jos eläimille on syötetty haitallisia aineita sisältävää rehua.

Melamiinia esiintyy Suomessa homemyrkkyjä harvemmin, mutta joistakin tuontielintarvikkeista löytyy pieniä määriä myös sitä.

Monipuolisuus pelastaa

Myrkkyjen kerääntymistä elimistöön ei voi estää esimerkiksi luomuruokaa syömällä. Myös torjunta-aineeton ruoka voi sisältää hometta, jos raaka-aineita on säilytetty kosteissa tai hämärissä oloissa.

Heidi Partasen mukaan myrkkyjä pystyy välttelemään vain syömällä monipuolisesti.

– Jos odottava äiti pitää huolen siitä, että ruokavalio vaihtelee, hän ei pääse altistumaan kovin suurille pitoisuuksille haitallisia aineita, Partanen sanoo.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot