Mainos
Mainos

Syötkö paljon pähkinöitä? - Nämä myrkyt kulkevat suoraan äidiltä sikiölle

Raskaana olevan naisen syömät homemyrkyt siirtyvät sellaisenaan äidin ravinnosta sikiölle.

Itä-Suomen yliopistossa julkaistu tuore väitös todistaa, että homemyrkyt ja melamiini kulkevat istukan läpi helposti. Äidin ruuansulatusjärjestelmä ei pysty pilkkomaan aineita vaarattomaan muotoon.

– Sikiö on erityisen herkkä kaikille vieraille aineille. Esimerkiksi sellaisilla alueilla, missä altistutaan isoille määrille homemyrkky aflatoksiinia, maksasyöpää esiintyy nuoremmalla iällä kuin muualla, kertoo väittelijä, proviisori Heidi Partanen.

Homemyrkkyjä saa esimerkiksi pähkinöistä, hedelmistä ja viljatuotteista. Myrkkyä saattaa olla jopa lihassa ja maidossa, jos eläimille on syötetty haitallisia aineita sisältävää rehua.

Melamiinia esiintyy Suomessa homemyrkkyjä harvemmin, mutta joistakin tuontielintarvikkeista löytyy pieniä määriä myös sitä.

Monipuolisuus pelastaa

Myrkkyjen kerääntymistä elimistöön ei voi estää esimerkiksi luomuruokaa syömällä. Myös torjunta-aineeton ruoka voi sisältää hometta, jos raaka-aineita on säilytetty kosteissa tai hämärissä oloissa.

Heidi Partasen mukaan myrkkyjä pystyy välttelemään vain syömällä monipuolisesti.

– Jos odottava äiti pitää huolen siitä, että ruokavalio vaihtelee, hän ei pääse altistumaan kovin suurille pitoisuuksille haitallisia aineita, Partanen sanoo.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme