Mainos
Mainos

Syövän kustannusten ennustetaan kasvavan rajusti

Syövän hoitokustannukset ovat kasvaneet jo pitkään seitsemän prosentin vuosivauhtia. Kustannusten kasvusta neljännes selittyy hintojen nousulla. Syöpäjärjestöjen mielestä kustannusten jyrkkään nousuun on varauduttava nyt muun muassa tehostamalla syövän ehkäisyä, seulontaa ja kuntoutusta.

Syövän yhteiskunnalle aiheuttamat kustannukset tulevat asiantuntija-arvioiden mukaan kaksinkertaistumaan vuoteen 2015 mennessä. Kun vuonna 2004 kustannukset olivat noin 500 miljoonaa euroa, vuoteen 2015 mennessä niiden arvioidaan kohoavan jo 1100 miljoonaan euroon. Tärkein syy kustannusten kasvuun on väestön ikääntyminen.

Syöpäjärjestöjen mielestä kustannusten jyrkkään nousuun on varauduttava jo nyt muun muassa tehostamalla syövän ehkäisyä, seulontaa ja kuntoutusta. Näin voidaan turvata kalliitkin hoidot kaikille niitä tarvitseville. Ennaltaehkäisyssä kaikkein paras hyöty saataisiin, jos pystyttäisiin ehkäisemään tupakoinnin aloittamista, katsoo Suomen Syöpäyhdistyksen pääsihteeri Harri Vertio.

Suomen Syöpäyhdistyksen ensimmäinen selvitys syövän kokonaiskustannuksista julkistettiin tänään. Syövän kustannuksiksi laskettiin sairaanhoito, lääkekorvaukset, maksetut sairauspäivärahat ja työkyvyttömyyseläkkeet sekä kuntoutus ja seulonta. Sen sijaan mukana eivät ole potilaan omasta pussistaan maksamat lääkkeet ja matkat. Laskelmat perustuvat asiantuntija-arvioihin.

Syöpiä hoidetaan yhä useammin avohoidossa

Syövän hoitokustannukset ovat kasvaneet jo pitkään seitsemän prosentin vuosivauhtia. Kustannusten kasvusta neljännes selittyy hintojen nousulla. Varsinkin uudet lääkkeet ovat aina yleensä entisiä kalliimpia, sanoo tutkimuksen tekijä professori Pekka Rissanen Tampereen yliopistosta.

Hoito myös räätälöidään tulevina vuosina yhä useammin yksilöllisesti esimerkiksi potilaan perimän mukaan, ja tämä tulee myös kalliiksi, Vertio sanoo. Syövän lääkehoidon arvioidaankin maksavan vuonna 2015 yli kolme kertaa enemmän kuin nyt.

Avohoidossa rahaa arvioidaan kuluvan lähes kaksi kertaa nykyinen määrä, sillä varsinkin kalliit säde- ja solunsalpaajahoidot ovat siirtymässä yhä enemmän poliklinikoille ja terveyskeskuksiin. Laitoshoito jää tulevaisuudessa vain vaikeimmin hoidettavien potilaiden hoitopaikaksi, arvioidaan selvityksessä.

Seulonnoista säästöjä sekä kustannuksia

Teknologian nopea kehitys ja seulonnat sekä lisäävät että säästävät kustannuksia. Vaativiakin leikkauksia tehdään entistä vanhemmille potilaille, vaikka ennuste olisi huonompikin.

Uudet seulonnat lisäävät todettujen syöpien määrää, mutta toisaalta varhaisvaiheessa todetun syövän hoitotulokset ovat paremmat. Suomessa seulotaan rintasyövän ja kohdunkaulan syövän lisäksi myös suolistosyöpää noin 160 kunnassa ja tarkoituksena on laajentaa seulonta kaikkiin 60-69-vuotiaisiin suomalaisiin vuoteen 2015 mennessä. Eturauhassyövän seulonnoista päätetään vasta vuoden 2008 jälkeen kun laaja tutkimus on valmistunut.

Seulontakustannusten arvioidaan kasvavan vuoteen 2015 mennessä yli 80 prosenttia, mutta kaikkiaan kustannukset ovat nykyisin vain noin kymmenen miljoonan euron luokkaa.

Syy edulliseen hoitoon piilee pienissä palkoissa

Suurin osa syöpäkustannuksista aiheutuu hoidosta. Useissa maissa yhden potilaan hoidon on laskettu maksavan noin 30 000 euroa, Suomessa kustannukset ovat tällä haavaa vähän pienemmät. Vertion mukaan Suomessa tuotetaankin hyvää hoitoa pienellä rahalla, koska Suomessa on vertailumaihin verrattuna pienet palkat.

Korkeimmillaan hoitokustannukset ovat heti taudin toteamisen jälkeen sekä ennen kuolemaa. Vähiten kustannuksia aiheutuu seulonnoista ja kuntoutuksesta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme