Mainos
Mainos

"Syövästä on tehtävä inhimillisempi sairaus"

Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Harri Vertion mukaan on hyvä asia, että monet julkisuuden henkilöt ovat tulleet esille sairautensa kanssa.

MTV:n Huomenta Suomessa puhunut Vertio sanoo, että kyseessä on aikamme ilmiö.

- Meillä on ollut pitkään tavoitteena syövän arkipäiväistäminen. Tällöin sairaudesta on huomattavasti helpompi keskustella, Vertio sanoo.

Vertio kuitenkin muistuttaa, että syöpä on aina yksilöllinen murhe. Hoidot ovat parantuneet ja pidentyneet, ja niihin pitää varautua alusta saakka.

- Jotkut löytävät nopeasti kolmannen vaihteen elämäänsä, mutta on myös ihmisiä, jotka masentuvat diagnoosin saatuaan.

Tuki on ensisijaisen tärkeää jokaiselle sairastuneelle. Sitä saa muun muassa järjestöistä, mutta myös muiden selviytymistarinat voivat auttaa.

Laulaja Riki Sorsan elämässä oli täysin uusi tilanne, kun hän kuuli sairastavansa kurkkusyöpää.

- Ensimmäinen tunne oli suuttumus: Mitä pahaa olen tehnyt? Ne ovat inhimillisiä, hyvin tavallisia tunteita, Sorsa sanoo.

Hän käsitteli syöpäänsä muun muassa kirjoitusterapian avulla. Hän kertoo muun muassa blogissaan avoimesti sairaudestaan. Myös läheisten tuki ja puhuminen ovat olleet hyvin tärkeitä asioita.

Sorsa painotaa, että pahimman alun yli selvittyään hän löysi elämäänsä aivan uudenlaista motivaatiota. Hänen tavoitteenaan on tehdä syövästä inhimillisempi sairaus, josta voi ja pitää puhua.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme