Mainos
Mainos

Syy Laukaan maneesin sortumiseen selvisi

Laukaan maneesin helmikuisen sortumiseen syy on selvinnyt. Tutkinnan mukaan rakennusprosessissa kokonaisuudessaan on ollut merkittäviä puutteita. Turmassa kuoli yksi ihminen.

Tutkinnan alkuvaiheessa selvisi, että sortuma tapahtui hallin pääkannattajina olleiden teräskehien pettämisen vuoksi.

Tutkintaryhmän mukaan lumikuorma katolla oli selvästi pienempi kuin mitä kelvollisen katon tulisi kestää.

Tutkinnassa selvisi, että rakennesuunnittelu jakautui kahdelle suunnittelijalle, joiden kesken syntyi väärinkäsitystä kuormalaskennassa. Virhe johti siihen, että suunniteltu rakenne oli merkittävästi normeissa vaadittua heikompi.

Myös hitsausliitoksissa oli puutteita. Myöskään rakenteen jatkuvaa sortumista ei ollut estetty eli teräskehän pettäminen johti aina seuraavan kehän pettämiseen.

Rakennus oli toteutettu puutteellisilla suunnitelmilla ja osin jopa ilman suunnitelmia.

Tapahtumapaikalla tehtyjen havaintojen ja paikalla olleiden kertoman perusteella sortuma todennäköisesti alkoi ratsukoiden käyttämän sisäänkäynnin läheltä teräskehän niin sanotun olka- tai kainaloliitoksen petettyä.

Tutkintaryhmä jatkaa tapauksen analysointia ja tutkintaselostuksen laatimista. Selostus valmistuu tämän vuoden lopussa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot