Mainos
Mainos

Syyskuu lämmitti ja kasteli - Jyväskylässä sateisinta 50 vuoteen

Kuluva syyskuu on hellinyt suomalaisia tavanomaista lämpimämmällä säällä. Varsinkin Lapissa ja Pohjanmaan maakunnissa on ollut harvinaisen lämmintä.

Esimerkiksi Sodankylässä kuun keskimääräinen lämpötila on ollut tähän mennessä 9,1 astetta, kun 50 vuoden keskiarvo on 5,8 astetta. Myös Helsinki-Vantaan syyskuun lukemat ovat nyt kolme astetta keskiarvoa edellä: tähän asti kuun keskilämpötila on ollut 13 astetta.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että kyse ei kuitenkaan ole tavattoman lämpimästä kuukaudesta.

– Näin lämpimiä syyskuita löytyy 2000-luvultakin. Esimerkiksi Helsinki-Vantaalla oli vuonna 2006 lämpimin syyskuu 50 vuoteen. Silloin keskilämpötila oli 1.-26. syyskuuta 13,8 astetta, meteorologi Asko Hutila valottaa.

Seinäjoella 22,7 astetta

Hellerajaa ei ole ylitetty tämän syyskuun aikana kertaakaan, mutta 20 asteen ylityksiä on tullut useita.

Tilastojen tuntema helteisin syyskuun päivä on vuodelta 1968 Raumalta. Silloin mittari kävi jopa 28,8 asteessa. Kuluvan syyskuun korkein lämpötila on ollut 22,7 astetta, joka mitattiin Seinäjoella.

Sateenvarjolla käyttöä maan keskiosassa

Maan keskiosassa on ollut syyskuussa harvinaisen, osin jopa poikkeuksellisen sateista. Esimerkiksi Jyväskylässä on ollut sateisinta 50 vuoteen.

– Sadetta on tullut Jyväskylässä tähän mennessä 124 milliä, lähes kaksinkertaisesti syyskuun keskiarvoon verrattuna, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Asko Hutila kertoo.

Sen sijaan Lapissa on satanut syyskuussa tavanomaista vähemmän.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme