Mainos
Mainos

Syyttäjän päätös Jukka ja Alpo Rusia koskevassa jutussa

Suurlähettiläs Alpo Rusi vaatii valtiolta puolta miljoonaa euroa maineensa lokaamisesta perusteettomalla vakoilututkinnalla Stasi-jupakassa.

Suurlähettiläs Rusin puolen miljoonan euron vahingonkorvausvaatimuksessa on kaksi perustetta. Yksi: hänen vakoiluepäilynsä vuoti julkisuuteen ja aiheutti taloudellisia vahinkoja. Kaksi: Rusin mielestä supo tutki jutun taitamattomasti. Valtio kiistää.

Rusin mukaan supon taitamattomuus näkyy muun muassa siinä, että supossa ei ymmärretty Rosenholtz-aineiston kortteja. Alpo Rusista on olemassa stasin arkistoissa henkilökortti, mutta ei vakoilijoille tehtyä operaatiokorttia. Ihmisestä saatettiin tehdä henkilökortti, vaikkei tämä olisi ollut missään yhteistyössä stasin kanssa.

Valtion mukaan supolla oli perusteet aloittaa esitutkinta.

Rusin mukaan häntä vahingoitti myös valtionsyyttäjä Jarmo Rautakosken syyttämättäjättämispäätös, joka Rusin mukaan oli huonosti perusteltu ja jätti ilmaan kysymyksen siitä oliko hän syyllistynyt vakoiluun.

Valtion mukaan syyttämättäjättämispäätös oli asianmukaisesti perusteltu.

Rusi arvostelee myös supon toimintaa ja vuotoa selvittänyttä oikeusasiamiestä, joka rusin mukaan teki selvityksensä heikosti.

Valtion mukaan oikeusasiamies tutki asian perusteellisesti.

Lisäksi erimielisyyttä on muun muassa siitä kestikö esitutkinta liian kauan, kerrottiinko vakoiluepäilystä liian laajalle poliitikko ja virkamiespiirille.

Oikeussalissa käydään läpi kirjallisia todisteita ja kuullaan Alpo Rusia. todistajat ja kuultavat - muun muassa presidentti Martti Ahtisaari ja Supon entinen päällikkö Seppo Nevala tulevat saliin vasta seuraavalla viikolla.

Suurlähettiläs Alpo Rusi siis vaatii valtiolta yhteensä puolen miljoonan euron korvauksia perusteettoman ja virheellisen esitutkinnan suorittamisesta sekä tietovuodosta. Lisäksi Rusi vaatii valtiota korvaamaan aiemmat juttuun liittyvät juristikulut sekä tulevat oikeudenkäyntikulut.

Oikeuteen aiotaan kutsua kuultaviksi suojelupoliisin päällikkö Seppo Nevalan lisäksi ylietsivä Juhani Hakala, osastopäällikkö Hannu Moilanen ja apulaispäällikkö Petri Knape sekä mm. valtionsyyttäjä Jarmo Rautakoski, ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd), eduskunnan puhemies Paavo Lipponen (sd) ja europarlamentaarikko Ville Itälä (kok).

.

Professori Alpo Rusia ja hänen veljeään Jukka Rusia vastaan ei nostettu syytteitä vakoilusta. Tapauksessa ei syytetä myöskään muita henkilöitä. Suojelupoliisin tutkimusten perusteella Ruseja epäiltiin rikoksista, joissa salaisia Suomea koskevia asiakirjoja olisi luovutettu entisen Itä-Saksan tiedustelupalvelulle Stasille. Syyttäjän mukaan Rusien syyllisyydestä ei kuitenkaan saatu riittävästi näyttöä.

Oheisissa tiedostoissa on nähtävillä Valtionsyyttäjä Jarmo Rautakosken syyttämättäjättämispäätös. Tiedostot ovat rtf-muodossa.

Alpo Rusi
Jukka Rusi
Ote Suojelupoliisin tutkintapöytäkirjoista
sivu 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ja 12.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme