Mainos
Mainos

Syyttäjien työuupumus kasaa rikosjuttuja

Rikosjutut kasautuvat Suomen oikeuslaitoksessa yhä harvempien ja työssään yhä uupuneempien syyttäjien pöydille. Satoja vakavia rikoksia tehneitä kulkee koko ajan vapaalla jalalla.

Suomessa on vain 330 syyttäjää. Kaikki rikosjutut kulkevat heidän kauttaan oikeuteen. Syyttäjät hoitivat kolme vuotta sitten 80 000 juttua, viime vuonna lähes 8 000 enemmän.

Syyttäjä on kokonaisvastuussa siitä, että rikolliset saadaan vastuuseen teoistaan. Syyttäjän tehtäviä on viime vuosina lisätty rutkasti, mutta työt on hoidettu samalla väellä kuin ennenkin.

- Viimeisten vuosien aikana syyttäjälaitoksen henkilöluku on koko ajan alentunut. Jos katsotaan vuosia 2006 ja 2007, se näyttää edelleen alenevan vaikka sen luonnollisesti pitäisi voimakkaasti kasvaa, joten vähän kysymysmerkiksi se valtakunnansyyttäjän vetää, valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki sanoo.

Kun syyte ei ole valmis, ei tuomioistuinkaan voi tuomita. Kun rikoksesta lopulta tuomitaan, tekijä voi päästä vähemmällä, kun pitkä aika katsotaan tuomiota alentavaksi seikaksi. Lisäksi rikosten uhrit ja omaiset joutuvat odottamaan juttujen käsittelyä vuosikausia.

- Vakavia rikoksia tehneitä kulkee joukoittain vapaana, koska syyttäjät eivät ehdi hoitaa kaikkia juttuja asianmukaisessa ajassa. Joskus pahoinpitelytkin jäävät syyttäjän mappiin vuosiksi, mutta yleensä sinne juuttuvat mutkikkaat talous- ja huumerikokset, Suomen Syyttäjäyhdistyksen puheenjohtaja Harri Lindberg kertoo.

Syyttäjillä oli muutama vuosi sitten 9 500 ratkaisematonta juttua. Viime vuodenvaihteessa avoimien juttujen määrä oli paisunut yli 12 000:een.

- Syyttäjien selviä terveyteen perustuvia uupumustapauksia on yhä enemmän ja enemmän. Ja mikä pahinta, uskon ja tiedän, että pinnan alla sellaista niin sanottua lähes-uupumusta on luultavasti todella huolestuttavan paljon, sanoo valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki.

Esimerkiksi Helsingissä noin neljäsosa syyttäjistä on käynyt työuupumuksen takia lähikuukausina lääkärissä.

Syyttäjäyhdistyksen mukaan Suomeen tarvittaisiin kiireisesti kolmisenkymmentä syyttäjänvirkaa lisää. Rahoista vastaa oikeusministeriö.

- Suurin auttava tekijä on siirtyminen isompiin syyttäjäpiireihin. Isommassa kokonaisuudessa työnjakoa voidaan tarkistaa, erikoistua enemmän ja työoloista huolehtia nykyistä paremmin. Meidän esityksemme on, että syyttäjiä voitaisiin lisätä noin viitisen kappaletta vuodessa, mutta varojen saaminen on tietysti kiinni budjetista, oikeusministeri Johannes Koskinen sanoo.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 11.05.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme