Mainos

Syyttämiskäytäntö vaihtelee rajusti

Syyttämiskäytäntö vaihtelee suuresti eri puolilla Suomea. Keskimääräisesti eniten syytteitä nostetaan Kouvolassa ja vähiten Vaasassa.

Syyttäjälaitoksen tietojärjestelmän mukaan syytteen nostamisessa on syyttäjäyksiköissä suuria eroja. Viime vuonna syyttäjien tekemistä ratkaisuista keskimäärin 60 prosenttia oli syytteitä. Kouvolassa kivuttiin 73 prosenttiin ja selkeästi yläkanttiin poikkesivat myös Lapua ja Kuusamo, joissa lukemat olivat noin 69 prosenttia.

Vaasassa puolestaan syytepäätöksiä oli vain noin 41 prosenttia ratkaisuista. Keskivertoa vähemmän syyteratkaisuja tekivät myös Tornion ja Pietarsaaren syyttäjäyksiköt.

Niin ikään eroja on näytön puutteeseen perustuvissa syyttämättäjättämisissä. Koko maassa niitä oli syyttäjien ratkaisuista 18 prosenttia. Raahessa prosenttiluku oli lähes 31 ja Lapin Käsivarressa vajaat seitsemän.

Vaihtelut eivät välttämättä viittaa virheellisiin ratkaisuihin

Suhdelukuja laskeneen valtionsyyttäjä Matti Nissisen mukaan prosenttiluvut eivät kerro koko totuutta.

-Emme tiedä, kuinka paljon tuomioistuimet ovat hylänneet syytteitä. Jos Kouvolan hylkäämisprosentti on sama kuin muualla maassa, syyttäjät eivät ole nostaneet syytteitä liian herkästi, Nissinen selventää.

Runsaat poikkeamat keskiarvosta eivät siis välttämättä viittaa virheellisiin ratkaisuihin.

Useita syitä

Valtionsyyttäjä Matti Nissisen arvioi syyttäjien ratkaisukäytännön suureen hajontaan olevan monia syitä. Hänen mukaansa poliisitutkinnan epätasaisuus on yksi vaikuttava tekijä, mutta osa selittynee kuitenkin sillä, että syyttäjät arvioivat näyttöä eri tavoin. Myös toimenpiteistä luopumisessa on varmasti eroja syyttäjien välillä.

Valtionsyyttäjä kehottaa ääripäissä olevia syyttäjäyksiköitä selvittämään asioiden tilaa.

Suomessa on 64 syyttäjäyksikköä. Syyttäjiä on yhteensä 332.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 21.03.2005)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot