Mainos
Mainos

Taantuma vähentää hedelmöityshoitoja

Viimeisen kahden vuoden aikana uusia hedelmöityshoitoja on Suomessa aloitettu viisi prosenttia aiempaa vähemmän. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijan Mika Gisslerin mukaan syynä on talouden taantuma. Hedelmöityshoidot voivat maksaa jopa kymmeniätuhansia euroja.

Suomessa lastenhankintaikä on myös noussut viime vuosina. Myös hedelmöityshoitoihin hakeutuvat ovat aiempaa vanhempia. Eniten hedelmöityshoitoja tehdään yli 35-vuotiaille, ja viime vuosina 40 vuotta täyttäneiden osuus on kasvanut.

Tutkijan mielestä lapsienhankintaiän ei pitäisi enää kohota. Hän kuitenkin ymmärtää sen, että lapset halutaan vasta, kun koulutus ja työpaikka on hankittu.

– Ja vielä löydetty oikea partnerikin. Ei sitä kaksikymppisenä suunnitella, että 40-vuotiaana ollaan hedelmöityshoitojonossa, sanoo Gissler.

Lasten hankinta nivoutuu yhteiskunnan oloihin, mutta vaikutukset näkyvät vuosien viiveellä.

– Nuorilla pitää olla koulutus- ja työpaikkoja. On mielenkiintoista, että viime laman aikana syntyvyys lisääntyi, mutta nyt se on laskenut, sanoo Gissler.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme