Mainos
Mainos

Taidekeskus Retretin toiminnan jatkuminen vaakalaudalla

Punkaharjulla sijaitsevan taidekeskus Retretin tulevaisuus on vaakalaudalla, koska taidekeskus ei ole onnistunut saamaan toiminnalleen lainarahoitusta, joka kattaisi näyttelyn valmistelutoiminnan ensi kesäkuuhun saakka.

Punkaharjulla sijaitsevan Taidekeskus Retretin tulevaisuus on vaakalaudalla. Retretin hallitus on esittänyt kokouksessaan tänään taustayhteisölleen Campus Artis -säätiölle näyttelytoiminnan lakkauttamista. Syynä on päärahoittaja Nordean vetäytyminen toiminnasta.

- Emme onnistuneet saamaan toiminnallemme lainarahoitusta, joka kattaisi näyttelyn valmistelutoiminnan lokakuusta kesäkuuhun, kunnes alamme saada pääsylipputuloja, kertoo Retretin hallituksen puheenjohtaja Juhani Perttula.

Kävijämäärä ei entisensä

- Siihen, miksi Nordea vetäytyi, emme voi sanoa mitään. Pankki ei kommentoi asiakassuhteita, sanoo Perttula.

Retretti on toiminut taloudeltaan hyvin itsenäisesti. Keskusta rahoitetaan pääosin omalla toiminnalla eli lippu-, vuokra- ja myyntituloilla. Ne kattavat rahoituksesta noin 90 prosenttia. Julkista tukea taidekeskus saa 40 000 euroa. Loppuosa toiminnan rahoituksesta tulee sponsoreilta, joita ovat olleet viime vuosina muun muassa Stora Enso, Yhtyneet kuvalehdet, Clear Channel ja Artprint.

Retretin kuuden näyttelyn kokonaisuuden yhteisbudjetti on muutamia satojatuhansia euroja, eikä ensi vuoden budjetti olisi ollut tavallista suurempi. Taidekeskuksen viime vuoden liikevaihto oli runsaat puolitoista miljoonaa euroa.

Keskeiseksi ongelmaksi toiminnan hyytymisessä Perttula mainitsee kävijämäärän laskun. Vierailijoiden määrä on laskenut huippuvuosien 150 000-200 000 kävijästä 80 000-90 000:een.

- Retretti ei enää ole itsestään selvästi Itä-Suomen kesän ykköskohde, vaan vaihtoehtoja on maanlaajuisestikin hyvin paljon. Kilpailu huomiosta on kovaa, ja uudenlaisia matkailijoita houkuttavia kulttuuri- tai viihdetapahtumia syntyy jatkuvasti lisää, Perttula toteaa.

Toimitusjohtaja Anu Liivak sanoo yllättyneensä tapahtuneesta, koska viime vuoden Pekka Halosen taidetta käsittävä päänäyttely tuotti positiivisen taloudellisen tuloksen.

- Toivon, että jos joku julkinen tai yksityinen taho kokee Retretin säilyttämisen tärkeäksi, löydämme vielä uuden rahoittajan, Liivak sanoo.

Retretissä on nähty laajoja kansainvälisiä ja kotimaisia näyttelyitä vuodesta 1983. Taidekeskus on kerännyt toimintavuosinaan yli 2,5 miljoonaa kävijää.

Ensi kesän päänäyttelyksi oli kaavailtu Marc Chagallin näyttelyä Ranskan Pompidou-keskuksesta. Kuraattori Daniel Abadien koostama näyttely olisi käsittänyt runsaat 30 öljyvärityötä sekä grafiikkaa ja guassimaalauksia.

Lisäksi ohjelmaan oli suunniteltu Maria Kallakseen liittyvää näyttelyä, Anu Pentikin uniikkituotantoa sisältävää katselmusta ja valotaidetta Luolastossa esittelevää kokonaisuutta. Talvinäyttelyn aiheena Helsingin Taidehallissa olisi ollut Marilyn Monroe.

Retretin kuuden näyttelyn kokonaisuuden yhteisbudjetti on muutamia satojatuhansia euroja. Retretin viime vuoden liikevaihto oli runsaat puolitoista miljoonaa euroa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme