Mainos
Mainos

TAIK:n uusi rehtori: Innovaatioita ei tehdä rahalla

Rehtori Helena Hyvönen, Taideteollinen korkeakoulu

Väistyvä Taideteollisen korkeakoulun johtaja Yrjö Sotamaa on sanonut, että uuden johtajan tehtävänä on luotsata innovaatioyliopiston syntyä. Taideteollinen korkeakoulu, kauppakorkeakoulu ja teknillinen korkeakoulu on tarkoitus yhdistää ensi vuoden elokuussa. Taideteollisen korkeakoulun uusi rehtori Helena Hyvönen pitää MTV:n Huomenta Suomessa muutosta erittäin haasteellisena, mutta realistisena. Hänelle on ehtinyt kertyä kokemusta muutosjohtamisesta.

- Luulen, että minulla on aika realistinen käsitys tehtävästä. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun ten muutosjohtamista, sillä olen ollut mukana tekstiiliteollisuuden rankimmassa rakennemuutosvaiheessa ja myös taideteollisen korkeakoulun organisaatiomuutoksessa muotoilun osaston osalta.

Taideteollisen korkeakoulun ilmassa puhaltavat muutoksen tuulet. Edellinen johtaja Yrjö Sotamaa ehti johtaa laitosta 22 vuotta. Uudella rehtorilla on tehtävänä sekä oman laitoksen luotsaaminen että suuren muutosprosessin johtaminen.

Opiskelijat Taideteollisessa korkeakoulussa toivovat täydellistä toimintakulttuurin muutosta. Hyvönen lupaakin monen asian muuttuvan.

- Olen keskijohdosta ja toiminut siellä arjessa ihmisten kanssa. Ja sillä tavalla aion toimia myös johtajana, että aion jakaa taakan toisten kanssa eli luotan siihen asiantuntemukseen ja keskustelevaan ja kriittiseen opiskelijakuntaan työssäni.

"Raha mahdollistaa tutkimuksen"

Syntyvällä uudella innovaatioyliopistolla ei vielä ole nimeä, mutta rahaa on. Valtio on luvannut kaksinkertaiset määrärahat entiseen verrattuna. Yritysmaailmasta on kertynyt toinen potti. Muissa oppilaitoksissa on sekä paheksuttu että kadehdittu. Hyvänen toivookin, että hyöty ja ilo jakautuvat aikanaan kaikille, yliopistoille ja oppilaitoksille.

Hyvösen mielestä on hienoa, että korkeakouluista ja yliopistoista keskustellaan tällä hetkellä paljon.

- Olen iloinen siitä, että nämä asiat kiinnostavat, sillä pidän opiskelua tärkeänä voimavarana Suomen tulevaisuudelle.

Hyvönen pitää innovaatioyliopistohankkeessa tärkeänä sitä, että yliopistot ovat itsenäisiä akateemisia yksiköitä.

- Niiden sisältö ja työ on meidän tehtävämme. Meidän on oltava työssä aloitteellisia ja otettava haaste vastaan, sanoo Hyvönen.

- Raha ei ratkaise sitä, millaisia innovaatioita innovaatioyliopisto tekee. Raha ratkaiseen sen, että meillä on mahdollisuus tehdä sellaista työtä; tutkimusta, opetusta ja taiteellista työtä, joka vie oikeasti Suomea ja maailmaa eteenpäin.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme