Mainos
Mainos

Taiteen valtionpalkinnot kolmelle

Petri Kuljuntausta, Jani Nuutinen ja Outi Nyytäjä saavat kukin 15 000 euron palkinnon kolmen viime vuoden aikana tehdystä työstä.

Säveltäjä-muusikko-tutkija Petri Kuljuntausta, sirkustaiteilija Jani Nuutinen ja dramaturgi Outi Nyytäjä ovat saaneet tämänvuotiset taiteen valtionpalkinnot, kukin 15 000 euroa.

Taiteen keskustoimikunta myöntää valtionpalkinnon tunnustukseksi joko kolmen viime vuoden aikana tehdystä ansiokkaasta taiteellisesta työstä tai pitkäaikaisesta ja merkityksellisestä taiteellisesta toiminnasta.

Vuonna 1961 syntynyt Kuljuntausta on aktiivinen säveltäjä, esiintyjä ja tutkija. Keskustoimikunnan mukaan hän liikkuu määrätietoisesti uuden elektronisen ja konkreettisen musiikin maastoissa käyttäen sekä sähköisiä instrumentteja että erilaisia luonnon ja urbaanin ympäristön ääniä teostensa aiheina ja yhdistävänä musiikillisena inspiraationa.

Kuljuntaustan tutkimustyön pääteos, vuonna 2002 ilmestynyt On-Off on alansa ensimmäinen kokonaisesitys elektronisen musiikin ilmiöistä ja kehittymisestä Suomessa.

Taiteen valtionpalkinnot 2005

Jani Nuutinen on suomalaisen nykysirkuksen tärkeä edelläkävijä. Hän perusti 1996 yhdessä Maksim Komaron kanssa maamme ensimmäisen nykysirkusryhmän Circo Aereon, joka nykyisin toimii Suomessa ja Ranskassa. Vuonna 1975 syntynyt Nuutinen vetää ryhmää Ranskassa, mutta työskentelee kummassakin maassa taiteilijana, ohjaajana ja lavastajana.

Keskustoimikunnan perustelujen mukaan Nuutinen on omaleimainen ja karismaattinen esiintyjä, joka avaa suomalaisen nykysirkuksen ovia Euroopassa. Taiteilijana hän on parhaassa luomisvireessään. Nuutinen valmistelee parhaillaan Ranskassa seuraavaa sooloteostaan.

Outi Nyytäjä palkittiin keskustelukulttuurin harjoittamisesta. Taiteen keskustoimikunnan mukaan vuonna 1935 syntyneen Nyytäjän intohimoinen paneutuminen kirjallisuuden ja teatterin ohessa laajasti yhteiskunnallisiin ilmiöihin on näkynyt ja kuulunut lahjomattomina ja näkemyksellisinä ajatuksina, oli sitten kyseessä yksityisen ihmisen velkatragedia tai Yleisradion julkisen palvelun tehtävä.

Keskustoimikunnan mukaan Nyytäjän harjoittama keskustelukulttuuri on muutakin kuin mediassa patsastelemista.

- Suomalaiselle kulttuurielämälle Nyytäjän kaltaisen vaikuttajan panos on jo osa sitä kansallista ja kulttuurista identiteettiä, joka Euroopan unionissa on syytä nostaa esille kun puhutaan kirjallisuuden ja kielen merkityksestä, mahdollisuuksista ja näköaloista.

Kulttuuriministeri Tanja Karpela luovutti taiteen valtionpalkinnot Helsingissä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme