Mainos
Mainos

Tällä viikolla voi bongata tähdenlentoja

Tämän viikon ajan taivaalla pyrähtelee tähdenlentoja, kun Geminidit eli yksi vuoden runsaimmista tähdenlentoparvista on aktiivinen.

Tähdenlentoparven huippu osuu tänä vuonna perjantaiaamuyöhön kello 1.30, kertoo tähtitieteellinen yhdistys Ursa. Tähdenlentoja voi nähdä parhaimmillaan 70 kappaletta tunnissa.

Ursan mukaan Geminidit ovat tähden-lennoiksi verraten hitaita, viipyen taivaalla sekunnin tai pari. Ne jättävät usein jälkeensä vanoja, jotka saattavat viipyä taivalla useita sekunteja, jopa minuutteja.

Geminidien mukana on todennäköisesti useita kirkkaita meteoreja. Parven tähdenlennot näyttävät toisinaan hiukan kellertäviltä.

Ursa antaa vinkkejä tähdenlennon havaitsemiseksi: tähdenlentoja näkee sitä enemmän, mitä pimeämpi taivas on, ja mitä pidempään tarkenee pysytellä ulkona. Lähellä kaupunkien valosaastetta vain kirkkaimmat meteorit erottuvat taivaalta. Lepotuoli tai makuualusta ovat hyödyllisiä apuvälineitä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme