Mainos
Mainos

Tällainen koppakuoriainen estää rakentamisen Vantaalla

Erittäin uhanalainen halavasepikkä estää rakentamisen Vantaan Myyrmäessä ja Kaivokselassa. Halavasepikkä on yksi Euroopan harvinaisimmista eläimistä.

Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on tehnyt päätöksen halavasepikän esiintymispaikan suojelusta Vantaan Mätäojanlaaksossa. Rajatun alueen koko on 23,2 hehtaaria.

Halavasepikkää on löydetty vain Suomesta ja sen tärkein esiintymispaikka on Mätäojanlaakso. Siellä kuoriainen on sopeutunut lisääntymään tulvivien rantojen halavissa ja mustavapajuissa. Rajatulla alueella on havaittu myös muita harvinaisia puuhyönteisiä, kuten pajusepikkä ja laikkujumi.

Halavasepikän nykyisiä ja vanhoja esiintymispuita on vuosina 2004-2011 tehdyissä maastotutkimuksissa löytynyt kahdelta melko lähekkäin sijaitsevalta alueelta Vantaalla. Kyseessä on todennäköisesti sama esiintymä.

Päätöksen perusteella lajin elinympäristön hävittäminen ja heikentäminen on kielletty. Lajille sopivien puunrunkojen jatkumo voidaan turvata jättämällä koko Mätäojan alue koskemattomaksi. Alueelta ehdittiin kaataa talvella 2010–2011 muutamia halavasepikän asuttamia puita. Vahinkoa korjattiin palauttamalla runkoja maastoon.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot