Mainos
Mainos

Tällaisia myrkkyjä voit saada ravintolisien kylkiäisinä

Lyijy, elohopea, kasvintorjunta-aine ja nikotiinihappo ovat esimerkkejä aineista, joita tullilaboratorio on löytänyt ravintolisistä.

Pistokokein löydetyt virheet todistavat, että ostaessaan ravintolisiä, joihin myös laihdutusvalmisteet kuuluvat, voi ostaa suoranaisia myrkkyjä.

Ravintolisiä ei valvota ennakkoon. Tuotteen markkinoijan ainoa velvoite on ilmoittaa tuotteen tulosta Eviraan. Ilmoitukseen ei liity minkäänlaista valvontaa, ja ilmoitusvelvollisuutta laiminlyödään. Markkinoilla on tuotteita, joista viranomainen ei ole kuullutkaan, vaikka ilmoitusvelvollisuus on olemassa.

Tulli valvoo maahan tulevia ravintolisiä pistokokein. Vuosina 2007-2011 tullilaboratoriossa tutkittiin 549 tuontierää ravintolisiä. Tutkituista joka kolmas oli jollakin tavalla määräysten vastainen. Kaikki virheet eivät kuitenkaan muodosta suoranaista terveysuhkaa.

Tullilaboratorion MTV3 Uutisille toimittamien tilastojen mukaan yleisin virhe oli pakkausmerkintöjen puutteellisuus. Seuraavaksi eniten oli tapauksissa, jossa tuotetta oli säteilytetty määräysten vastaisesti.

– Vakavimmat ongelmat liittyvät mielestäni tuotteisiin, joihin on tarkoituksella lisätty raskasmetalleja, sanoo tutkimuspäällikkö Kalevi Siivinen tullilaboratoriosta.

Näitä tapauksia osuu tarkastelujaksolle 13, ja tapausten vakavuus vaihtelee.

– Joidenkin luontaislääkintäkoulukuntien mukaan raskasmetalleilla on hyvää tekeviä vaikutuksia, mutta todellisuudessa ne aiheuttavat myrkytysvaaran, tähdentää Siivinen.

Räikein tapaus on Siivisen arvion mukaan vuodelta 2007, jolloin valvonnan haaviin jäi Menopause-tabletit.

– Niissä oli elohopeaa 3010 mg/kg, kun sallittu maksimimäärä on 0,1 mg/kg. Raja-arvo ylittyi 30100-kertaisesti. Samassa tuotteessa oli lyijyä 76 mg/kg, kun raja-arvo on 3,0 mg/kg, kertoo Siivinen.

Virheistä kiinni jääneet tuotteet täytyy korjata määräysten mukaisiksi, jos kysymys on esimerkiksi pakkausmerkintävirheestä. Jos taas on kyse vaarallisesta tuotteesta, se on vedettävä pois markkinoilta Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran päätöksellä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme