Mainos
Mainos

Taloihin kaivataan turvallisuussuunnitelmia

Suomessa on kymmeniä tuhansia kerros- ja rivitaloja, joilta puuttuu asianmukainen turvallisuussuunnitelma. Suunnitelman teosta vastaa rakennuksen omistaja, usein taloyhtiö. Vaikka turvallisuusasioissa varaudutaan suuriinkin onnettomuuksiin, myös pienempiä arkipäivän tapaturmia voidaan ehkäistä kiinittämällä huomio perusasioihin kuten hyvään järjestykseen. MTV3:n uutiset kävi Kuopiossa seuraamassa, miten turvatarkastus sujuu.

Isännöitsijän pitää olla paikalla avaamassa ovet, kun palolaitoksen miehet tulevat tekemään kymmenvuotistarkastusta ja katsomaan, onko talon turvallisuussuunnitelma ajan tasalla. Työ aloitetaankin heti pihalta, josta löytyy väärään paikkaan pysäköity auto, joka saattaa estää palolaitoksen toimintaa merkittävästi tosi tilanteessa. Sama pätee ambulanssiin, joka sairastapauksen sattuessa pyrkii ovelle. Ja pihan komea vaahtera peittää parvekkeet niin, että nostolava-autoa ei voitaisi käyttää pelastustöissä.

Sisään mentäessä kiitosta saa porrashuone, jossa ei ole kulkuesteenä mitään muuta tavaraa kuin kuramatto. Saunasta syynätään erityisesti kiukaan ympäristö: kiuas ei saa repsottaa pelkkien seinäpanelien varassa.

Usein palomiesten murheenkryyni on ullakkovarasto. Käytöstä poistettu tavara ilmestyy usein sinne ahdasta käytävää kaventamaan, mikä voi vaikeuttaa muun muassa savusukeltajien työtä.

Erityinen turvallisuussuunnitelma vaaditaan jokaiselta asuinrakennukselta, jossa on vähintään viisi asuntoa. Koko maassa tällaisia on lähes 70 000, ja vain vajaalla puolella ovat suunnitelmat kunnossa. Suojelupäälliköitä on koulutettu koko maassa runsaat 16 000.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 07.09.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme