Mainos

Talossani palaa – pitääkö rynnätä vai odottaa?

"Älä vain poistu asunnostasi" saattaa kuulostaa viimeiseltä ohjeelta, jota tekisi mieli noudattaa tulipalon sattuessa. Kuitenkaan esimerkiksi kerrostalossa ei kannata sännätä silmittömästi rappukäytävään, jos palo ei ole oman asunnon sisäpuolella ja rappukäytävässä on savua.

– Savuiseen porrashuoneeseen ei pitäisi ikinä poistua, koska se savu on myrkyllistä. Hengitettynä se saattaa aiheuttaa hyvinkin nopeasti tukehtumisen ja tajunnan menetyksen. Ja sitä kautta ihmisen voi sitten jopa kuolla sinne savuiseen porrashuoneeseen, toteaa Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen johtava palotarkastaja Anssi Kuhlman.

Jos palo on sen sijaan oman asunnon sisäpuolella, on nopea toiminta tärkeää.

– Ensin pitäisi yrittää sammuttaa, jos se on mahdollista turvallisuutta vaarantamatta. Ja sen jälkeen poistua asunnosta sekä soittaa 112.

Jos asukas jää tulipalon vuoksi jumiin kerrostaloasuntoon, on omalle parvekkeelle pyrkiminen suotavaa, jos sellainen löytyy.

– Se on hyvä keino saada raitista ilmaa, etenkin jos sinne omaan asuntoon alkaa tulla savua porrashuoneen puolelta. Asuntojen pitäisi olla tehty siten, että se savu ei pääse porrashuoneen puolelta asuntoon, mutta vanhoissa taloissa se voi tulla sinne ulko-oven läpi. Tällöin on parempi siirtyä parvekkeelle tai ottaa ikkunasta raitista ilmaa.

Kuhlmanin mukaan parvekkeen tai ikkunan kautta on myös hyvä ilmaista itsensä palokunnalle, jotta nämä tietävät tulla hakemaan asunnosta pois.

Osataanko hätätilanteessa toimia oikein?

Suomalaisten taitoja toimia hätätilanteissa Kuhlman pitää vaihtelevina.

– Toiset osaavat toimia aivan oikein ja esimerkillisesti, mutta aina sitten välillä luetaan näitä lehdistä ja uutisista, ettei olla osattu toimia oikein. Ollaan menty sinne savuiseen porrashuoneeseen ja joko sitten jääty sinne tai pelastuttu äärimmäisen hyvällä onnella. Varmasti parannettavaa taidoissa olisi, Kuhlman arvioi.

Viimeisimmän esimerkin väärästä toiminnasta Kuhlman muistaa aivan lähipäiviltä.

– Joku oli yrittänyt sammuttaa rasvapaloa vedellä ja sehän roihahtaa tulipalloksi, jos sinne palavaan rasvakattilaan vettä heittää. Eli aina rasvapalot pitää sammuttaa joko sillä kattilan kannella tai sammutuspeitteellä.

Suomen Pelastusalan keskusjärjestö SPEK muistuttaa, että esimerkiksi taloyhtiöissä tulisi miettiä nyt tulipaloon varautumista. Taloyhtiöiden täytyy päivittää pelastussuunnitelmansa ennen heinäkuuta.

SPEK:in mukaan tämän vuoden tammi–maaliskuussa on sattunut 19 palokuolemaa. Kuolemaan johtaneista tulipaloista kahdeksan on tapahtunut kerrostalossa, neljä omakotitalossa ja neljä rivi- tai pientalossa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot