Mainos
Mainos

Taloudellinen tiedotustoimisto: Nuoret ja työelämä

Arvio: Lenita Toivakka

Me kansanedustajat saamme lukuisan määrän erilaisia tutkimuksia ja raportteja luettavaksemme. Harvoin jos koskaan olen lukenut niin mielenkiintoista kuin tämä nuorten asenteista työelämää kohtaan kerrova tutkimus.

Kirjassa on kolmen vuoden tutkimuksen pohjalta kahdeksan väittämän kautta kuvattu nuortemme asenteita työhön ja omaan tulevaisuuteensa. Asiantuntijat arvioivat nuorten käsityksiä ja esittävät omia lääkkeitään niin vanhemmille, päättäjille, opettajille, työnantajillle kuin yritysjohtajille eli kaikille, jotka ovat vastuussa siitä, että nuoremme voivat hyvin.

Nuoret eivät näe riittävästi yhteyttä opiskelemillaan kouluaineilla ja työelämällä. Nuoret haluaisivat paremman yhteyden työelämään ja yrityksiin. He haluavat enemmän omia kokemuksia oikeista töistä. Nuoria huolestuttaa eniten työttömyys ja se ettei osaa tehdä kouluaikana tulevaisuutensa kannalta oikeita valintoja. Heitä myös harmittaa, että kesätöitä on niin vaikea saada.

Palkka on nuorten mielestä vasta neljänneksi tärkein asia työelämässä. Moni muu asia menee nuoren arvomaailmassa edelle. Raportti osoitti joitakin ennakkokäsityksiäni oikeiksi ja toisaalta muutti joitakin ennakkoluulojani. Se kannustaa kuuntelemaan paremmin nuoria, heidän ajatuksiaan ja toiveitaan. Raportti antaa erinomaisella tavalla eväitä ja ajatuksia hallituksen nuorille lupaaman yhteiskuntatakuun rakentamistyöhön.

Kansanedustaja Mikkeli (kok)

Kirjojen parissa rentoudun ja pakenen arjen kiireitä. Valitettavasti eduskuntatyön ollessa kiivaimmillaan tulee luettua aivan liian vähän. Kommentaattorina lukemiselle järjestyy aikaa. Tämä tekee minulle "työnarkomaanille" tosi hyvää.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme