Mainos
Mainos

Talouskasvu voi pelastaa kunnat ikääntymisen ongelmista

Tuoreen väitöskirjan mukaan vahvan veropohjan turvin kunnat selviytyvät myös ongelmista, jotka johtuvat palvelujen heikosta tuottavuudesta ja työvoimakustannusten noususta.

Väestön ikääntyminen ja hidas talouskasvu ajavat kunnat taloudellisiin vaikeuksiin, arvioi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkimuspäällikkö Pekka Parkkinen väitöskirjassaan.

Alle puolentoista prosentin kasvulla vain muutama taloudellisesti vahva kunta kykenee pitämään taloutensa kunnossa. Jos talouskasvu on kolmen prosentin luokkaa, joka kolmannen kunnan talous pysyy terveenä.

Talouskasvu on väitöstutkimuksen mukaan merkittävä tekijä kuntien talouden kannalta, sillä taloudellinen kasvu vaikuttaa kuntien saamiin verotuloihin. Vahvan veropohjan turvin kunnat selviytyvät myös ongelmista, jotka johtuvat palvelujen heikosta tuottavuudesta ja työvoimakustannusten noususta.

Parkkisen väitöstutkimuksessa on laadittu kuntatalouden laskentamalli, jolla on analysoitu kuntien taloudellista tilannetta vuoteen 2040 saakka. Laskentamallissa on otettu huomioon kunta talousyksikkönä, väestön ikääntyminen ja talouden kehityksestä laaditut skenaariot.

Valtiotieteen lisensiaatti Pekka Parkkisen kunnallistalouden alaan kuuluva väitöskirja tarkastettiin tänään Tampereen yliopistossa. Vastaväittäjänä oli professori Marja Vaarama.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme