Mainos
Mainos

Talouskriisi ei näy vielä työttömyysluvuissa

Tilastokeskus ja työministeriö ovat julkistaneet jälleen tuttuun tapaansa kuukausittaiset työvoimatutkimuksensa.

Tilastokeskuksen mukaan työttömiä oli viime kuussa 155 000, mikä oli 8 000 vähemmän kuin vuosi sitten lokakuussa.Muutos mahtuu työttömien lukumäärän virhemarginaaliin, joka on 14 000 suuntaan tai toiseen. Työttömien miesten määrä kasvoi ja työttömien naisten määrä väheni.

Työttömyysaste oli matalin Etelä-Suomen läänissä, 4,7 prosenttia, ja korkein Lapin läänissä, 10,6 prosenttia.

Työllisiä oli lokakuussa Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan 2 522 000 eli 27 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Tämäkin muutos mahtuu virhemarginaalin sisään. Työllisten määrä kasvoi yksityisellä sektorilla ja pysyi lähes ennallaan julkisella puolella. Työllisten määrä kasvoi Etelä- ja Itä-Suomen lääneissä ja väheni Länsi-Suomen läänissä.

Työministeriön tietojen mukaan työvoimatoimistoissa oli viime kuun lopussa kaikkiaan 193 000 työtöntä työnhakijaa. Määrä oli 6 000 pienempi kuin edellisen vuoden lokakuussa.

Talouskriisi ei näy vielä

Vaikka kansainvälinen talouskriisi ei vielä näykään työvoimatilastoissa viitteitä siitä on jo olemassa. Jo keväällä oli näkyvissä myönteisen työllisyyskehityksen hidastuminen, jopa pysähtyminen.

- Hyvässä tilanteessa 70 prosenttia työllistyy kolmen kuukauden sisällä. Nyt työttömyyden kestot ovat pidentyneet. Kasvaneiden lomautusten määrä näkyy, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Tuija Oivo.

Työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksen mukaan lomautettujen määrä kasvoi lokakuussa lähes 2500:lla viime syyskuusta. Lokakuussa lomautettuja oli 8450, kun syyskuussa vastaava määrä oli 6000.

Oivo kuitenkin muistuttaa, että huolimatta kansalle tarjoilluista kauhukuvista huolimatta nykytilanne on valoisampi kuin 1990-luvulla. Hänen mukaansa yritykset eivät ole nyt yhtä kuralla kuin viime vuosikymmenellä. Positiivista on myös suurten ikäluokkien lähtö eläkkeelle, jolloin työmarkkinoilta lähtee enemmän tekijöitä, kuin sinne tulee.

Ministeriön ylijohtaja toivoo yritysten pitävän kiinni työvoimastaan viimeiseen saakka, mutta jos työntekijän kauhukuva työttömyydestä silti toteutuu kannattaa ryhtyä toimeen.

- Älkää jääkö tuleen makaamaan! Ymmärrän shokkitilanteen, mutta siitä kannattaa pyrkiä toipumaan mahdollisimman nopeasti. Paras konsti on uusia osaamistaan, tehdä ovelia osaamisyhdistelmiä, päivittää osaamistaan, Oivo tietää.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme