Mainos
Mainos

Talouskriisi ei vaikuta kuusimarkkinoihin

Joulun perinnepuu kuusi käy kaupaksi ja markkinat kasvavat, vaikka yleisesti taloudessa eletään laskusuhdanteen aikaa.

Joulupuuseuran puheenjohtaja Hanna Holma kertoo, että alalle tulee jatkuvasti lisää joulukuusien kasvattajia ja jo alalla olleiden puumäärät kasvavat.

- Hyvästä kuusesta maksetaan edelleen. Se on perinteinen ja tärkeä osa joulua ja toisaalta pieni osa joulun rahallisesta kulutuksesta. Kuusesta ei ensimmäisenä tingitä, vaikka muissa joulun kuluissa säästettäisiinkin, Holma tietää.

Suomessa kasvattajia on hänen mukaansa viitisen sataa ja puolet heistä on seuran jäsenlistoilla. Eniten kuusia myydään Etelä-Suomessa.

Kotimainen kuusi suosiossa

Kotimainen kuusi käy Suomessa edelleen ylivoimaisesti tuontikuusta paremmin kaupaksi. Yhteensä kuusia myydään joka joulu noin 800 000, joista noin 100 000 puuta on ulkomailta tuotuja. Kuusia tuodaan eniten Tanskasta.

- Ulkomailta tuoduista puista suurin osa on Kaukasian pihtaa, joiden neulaset ovat suomalaista metsäkuusen neulasta pidemmät ja pehmeämmät. Sen tuoksu on myös erilainen ja kotimaista voimakkaampi. Lisäksi se kestää vähän kauemmin, Holma kertoo.

Hänen mielestään kotimaisen kuusen suosio perustuu puhtaasti perinteeseen.

- Suomalainen kuusi on perinteinen ja perinteitä liittyy jouluun niin paljon. Niitä ei lähdetä kovin äkkiä muuttamaan.

"Tasaisen tuuhea ja suhteellisen kapea"

Kuusen keskihinta on 40 euroa, mutta haarukka yltää 20-100 euroon kappaleelta. Hinta määräytyy kuusen laadun ja paikkakunnan mukaan.

Halutuin puu on Holman mukaan tasaisen tuuhea ja suhteellisen kapea. Kotimaisen ja tuontipuun hinnoissa ei ole juurikaan eroa niin sanottuja halpatuontipuita lukuun ottamatta. Sen sijaan suomalainen kuusi on ystävällisempi ympäristölle.

- Kotimaiset kuuset on lähellä tuotettuja. Niitä joudutaan lannoittamaan huomattavasti ulkomailta tuotua vähemmän, eikä niitä jouduta ruiskuttamaan tuholaisten takia kuten Euroopassa, Holma muistuttaa.

Suurin osa myyntipaikalle katkaistuista kuusista löytää ostajan. Myymättä jääneet viedään yleensä hakkeeksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme