Mainos

Talousneuvosto tutkituttaa ympäristöverotusta

Pääministeri Paavo Lipposen johtamana talousneuvosto on asettanut työryhmän selvittämään laajasti ympäristö- ja energiaverotuksen käyttöä ja vaikutuksia. Ryhmän tehtävänä on mm. vertailla ympäristöverojen käyttöä meillä ja kilpailijamaissa sekä selvittää, millaisia vaikutuksia ympäristöveroilla on päästöihin, kilpailukykyyn, taloudelliseen kasvuun, työllisyyteen ja tulonjakoon.

Työryhmältä odotetaan raporttia ensi helmikuun loppuun mennessä. Puheenjohtajaksi valittiin talousneuvoston pääsihteeri Seppo Leppänen. Talousneuvosto on elin, joka tekee kokonaistaloudellista suunnittelutyötä ja valmistelee talouspoliittisia toimia. Siihen kuuluu työmarkkinajohtajia ja osa ministereistä.

Ympäristö- ja energiaverot ovat uusia kuumia keskustelunaiheita myös EU:ssa. Yhteisestä energiaverosta päättäminen on edelleen auki. Tavoitteena on, että EU:ssa energialle saataisiin vähimmäisvero.

Paineita energiaverotuksen yhdenmukaistamiseen lisää Kioton ilmastosopimus. Sillä teollisuusmaat velvoitettiin vähentämään ilmastoa lämmittäviä kasvihuonekaasuja. Energian käyttö on yksi merkittävin kasvihuonekaasujen aiheuttaja. Kioton-sopimukseen viitataan suoraan myös talousneuvoston toimeksiannossa. Työryhmää neuvotaan selvittämään, millaisia velvoitteita se Suomelle aiheuttaa.

-Vaikeimmat ympäristöongelmat kuten ilmaston muutokset edellyttävät tehokkaita, maailmanlaajuisia ratkaisuja, jotka ohjaavat talouksia toivottuun suuntaan, talousneuvosto muistutti työryhmää asettaessaan.

Talousneuvosto kysyy myös, olisiko verorakennetta muuttamalla mahdollista kohentaa sekä ympäristön tilaa että työllisyyttä. Työryhmän kokoonpanossa on yritetty ottaa huomioon eri alojen asiantuntemus. Varsinaisten jäsenten lisäksi työryhmässä toimii asiantuntijana Antti Romppanen valtion taloudellisesta tutkimuslaitoksesta.
(STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot