Mainos
Mainos

Talousneuvoston raportti perää joustavuutta työmarkkinoihin

Huomenna julkistettava talousneuvoston globalisaatioraportti esittää Suomen menestymisen ehdoiksi muun muassa tiukennuksia työttömyysturvaan ja heikennyksiä irtisanomissuojaan. SDP torjuu raportin ehdottomat toimenpiteet tuoreeltaan.

Jo parin vuoden takainen Anne Brunilan globalisaatioraportti herätti keskustelua, mutta sitä riittää varmasti vielä enemmän nyt kun talousneuvoston sihteeristön päällikkö Vesa Vihriälä esittelee uuden globalisaatioraporttinsa pääministeri Matti Vanhaselle.

MTV:n uutisten haltuunsa saama raportti on varsinkin ay-liikkeelle kovaa luettavaa. Yt-riitelyn jälkeen, vaalien ja tupo-neuvottelujen alla, hallituksen tilaama esitys on kuin sotajulistus.

Suomella menee raportin mukaan nyt hyvin, mutta ei jatkossa, ellei toimiin ryhdytä. Ennen muuta työmarkkinoiden tulee muuttua nykyistä joustavammiksi.

Vihriälän raportin mukaan Suomessakin olisi syytä harkita irtisanomissuojan lieventämistä Tanskan mallin mukaan. Niin ikään toivotaan tarkistuksia sosiaalietuuksiin. Kolmantena esitetään tiukennuksia myös työttömyysturvan ehtoihin, että työ alkaisi kelvata. Lisäksi työvoiman liikkuvuuteen pitää panostaa.

Ay-liikkeen tulevaa närkästymistä varmistetaan myös esittämällä paikallisen sopimisen lisäämistä.

Mittakaavaltaan suurin kysymys on raportin mukaan kuitenkin eläketurva, sillä myös eläkkeiden taso ja alkamisikä joutuvat kriittiseen tarkasteluun. Yliopisto-opiskelijoiden iloksi väläytetään lukukausimaksuja.

Lisäksi Suomeen tarvitaan raportin mukaan huippuosaajia ulkomailta, mitä varten suurituloisten verotusta on kevennettävä.

Raportti on siis pääministeri Vanhasen tilaama ja voi olettaa, että osia siitä kaavaillaan myös tulevan hallitusohjelman pohjaksi. Joka tapauksessa vaalikeskustelun pohja raportti tulee ainakin olemaan, siitä pitänevät siis ammattikeskusjärjestöt huolen.

Heinäluoma torjuu raportin tuoreeltaan

SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Eero Heinäluoma tyrmää tuoreeltaan talousneuvoston raportin johtopäätökset. Hänen mukaansa ne eivät kelpaa SDP:lle edes keskustelun pohjaksi.

- Tätä raporttia ei ole hallituksessa käsitelty, eikä se vastaa hallituksen linjaa, ja kaikkein vähiten sosiaalidemokraattien linjaa. Pikemminkin on niin että turvallisuutta pitäisi lisätä eikä pelotella.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme