Mainos
Mainos

Talousrikosten paljastamiseen kaavaillaan analyysikeskusta

Keskus saisi laajat oikeudet poliisin, verottajan ja tukirahoja myöntävien tahojen tiedostoihin.

Sisäministeriössä on alettu valmistella lakia, joka poistaisi viranomaisten välisen tiedonvaihdon esteitä harmaan talouden torjunnassa. Kehitteillä on uusi harmaan talouden analyysikeskus, joka saisi laajat oikeudet poliisin, verottajan ja tukirahoja myöntävien tahojen tiedostoihin.

Nykyisin talousrikollisuutta analysoidaan viranomaisyhteistyön kehittämisprojektissa. Se kerää ja jakaa tietoa talousrikoksista muille viranomaisille.

Virken toimintavaltuudet, kuten myös poliisin ja verottajan, ovat kuitenkin rajatut.

- Poliisilla ei ole hallussaan yrityksiä koskevaa tietoa, eikä se voi sitä kerätä. Verottajalla ei ole hallussaan yritysten vastuuhenkilöiden rikostaustatietoja ja eikä se voi niitä kerätä. Eikä näitä tietoja voi ajaa ristiin, projektipäällikkö Markku Hirvonen Virke-projektista kertoo.

Vain verottajan tiedoilla toimivan virken toimintaa aiotaan uusimman talousrikostorjunta ohjelman mukaisesti terävöittää ja tehdä siitä harmaan talouden analyysikeskus.

- Nykyinen virke-projekti vakinaistettaisiin ja siinä yhteydessä annettaisiin laajemmat tietojen käsittelymahdollisuudet nimenomaan täsmätarkoituksia varten. Ja luoda samalla palautejärjestelmä, jolla yritystukien maksajia voitaisiin varoittaa, Hirvonen kertoo.

Yksittäisissä rikostapauksissa poliisi ja verottaja voivat jo nyt vaihtaa tietoja, mutta tässä olisi nimenomaan kyse massatietojen seulonnasta.

- Periaatteessa voitaisiin tutkia siten missä määrin vaikkapa törkeistä huumerikoksista tutkitut ovat mukana yritystoiminnassa, perustamassa uusia yrityksiä tai hakemassa arvonlisäverojen palautuksia.

Hirvonen ei pidä uudenlaista toimintaa kuitenkaan urkintana.

- Tässähän puhutaan kuitenkin yhteiskunnallisesti merkittävään taloudelliseen toimintaan liittyvistä tiedoista, siis yrityksiä koskevasta tiedosta. Minusta tämä on paljon vähemmän arkaluonteista kuin esimerkiksi erilaisiin sosiaalietuuksiin liittyvien tietojen ristiinajo, jota on pidetty mahdollisena.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme