Mainos

Talousvaliokunnan myöteinen ydinvoimakanta vahvistui

Ydinvoiman lisärakentamiselle myönteinen kanta on vahvistunut eduskunnan talousvaliokunnassa. Valiokunta viimeisteli mietintönsä asiasta tänään.

Ydinvoiman lisärakentamista puolsi valiokunnan lopullisessa äänestyksessä 12 valiokunnan jäsentä, kun alustavassa äänestyksessä puoltajia oli kolme vähemmän. Puoltajien joukkoon siirtyi Mauri Salo (kesk.), joka viimeksi äänesti vastaan. Viimeksi tyhjää äänestäneet Antti Rantakangas (kesk) ja Marja-Leena Kemppainen (krist.) tukivat nyt valiokunnan enemmistön ydinvoimalle myönteistä kantaa. Ydinvoiman lisärakentamista vastaan äänesti nyt viisi valiokunnan jäsentä.

Koko eduskunnan kanta ydinvoiman lisärakentamiseen ratkaistaan ensi viikon perjantaina.

Ydinvoima jakaa eduskunnan kahtia


Eduskunnassa on lisäydinvoiman kannattajia ja vastustajia yhtä paljon, kun ratkaisevaan äänestykseen on viikon verran aikaa.

Kansanedustajien kantoja on kyselty, päätelty ja arvuuteltu ahkerasti viime päivinä. Joidenkin laskelmien mukaan voimasuhteet olisivat nyt 96-95 viidennen ydinvoimalan hyväksi. Käytännössä ei kumpikaan leiri ole siten päässyt päässyt niskan päälle.

Ennakkoarvioiden tekeminen on hankalaa, koska monet edustajat eivät ole halunneet kertoa äänestysaikeistaan. Joillakin saattaa päätös olla vielä aidosti tekemättä, jos he eivät ole joutuneet ottamaan kantaa asiaan esimerkiksi valiokuntavaiheessa.

Ratkaisevassa asemassa olisivat ne yhteensä kahdeksan SDP:n ja keskustan kansanedustajaa, joita ei ole osattu vielä sijoittaa kummallekaan puolelle. Vielä tasaisemmaksi asetelman tekee se, että näistä kahdeksasta neljä oli mukana eduskunnan edellisessä ydinvoimaäänestyksessä vuonna 1993. Kaikki äänestivät silloin viidettä ydinvoimalaa vastaan.

Ensi viikon perjantain äänestyksessä annetaan enimmillään 199 ääntä, koska puhemies Riitta Uosukainen (kok.) ei siihen osallistu.

Ydinvoimasta päättäminen koetaan sen verran tärkeäksi asiaksi, että poissaoloon pitää olla pätevä syy. Varsin todennäköistä on myös se, ettei tyhjiä ääniä anneta.

Laskelmien mukaan SDP:n ryhmässä olisi tällä hetkellä 27 lisäydinvoiman kannattajaa ja 19 vastustajaa. Keskustassa tilanne on päinvastainen: kannattajia löytyy 19 ja vastustajia 26.

Eniten hankkeen puoltajia on kokoomuksen riveissä. Ryhmässä on laskettu olevan 41 lisäydinvoiman kannattajaa ja neljä vastustajaa. Vasemmistoliiton ryhmässä on puolestaan 16 vastustajaa ja neljä kannattajaa. Vihreiden kaikki 11 kansanedustajaa painavat punaista äänestysnappia eli vastustavat esitystä. Myös RKP:n ja kristillisdemokraattien ryhmissä selkeä enemmistö on samalla linjalla.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 16.05.2002)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot