Mainos
Mainos

Talousvaliokunta tutkii Fortumin optiopäätökset

Talousvaliokunta päättää tänään, ketä asiantuntijoita se ryhtyy asiassa kuulemaan. Valiokunnan eteen kutsutaan ainakin Fortumin optiojärjestelmän luomisen aikana kauppa- ja teollisuusministereinä olleet Sinikka Mönkäre ja Erkki Tuomioja.

Eduskunnan talousvaliokunta selvittää, miten Fortumin johdolle on päädytty myöntämään nyt kohtuuttomiksi todettuja optioita ja muita palkkioita. Valiokunta päätti selvityksen teosta yksimielisesti kokouksessaan eilen.

Valiokunnan puheenjohtajan Jouko Skinnarin (sd.) mukaan tarkoituksena on, että tilanteesta otettaisiin opiksi. Valtionyhtiöille tulisi luoda palkitsemisjärjestelmä, joka olisi olosuhteisiin nähden paras mahdollinen. Skinnarin mukaan syyllisiä ei etsitä, vaan ratkaisua, josta olisi tulevaisuudessakin hyötyä.

Skinnari viittasi muun muassa Yhdysvalloissa meneillään olevaan kehitykseen, jossa optioista ollaan luopumassa. Yhtiön hyvä tulos ei synny vain joidenkin avainhenkilöiden kautta vaan koko henkilöstön työpanoksen avulla.

Talousvaliokunta päättää tänään, ketä asiantuntijoita se ryhtyy kuulemaan. Valiokunnan eteen kutsutaan ainakin Fortumin optiojärjestelmän luomisen aikana kauppa- ja teollisuusministereinä olleet Sinikka Mönkäre (sd.) ja Erkki Tuomioja (sd.) sekä päätöksiä valmistelleita virkamiehiä.

Fortumin johtajat saavat päällekkäisiä optio- ja osakekannustimia, joiden summat ovat nousseet pilviin yhtiön osittain ulkoisista seikoista johtuneen hyvän tuloskehityksen ja osakekurssin nousun myötä. Pelkästään Fortumin toimitusjohtajalle Mikael Liliukselle on myönnetty 12 miljoonan euron optiot.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 27.09.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme