Mainos
Mainos

Talven lumipeite oli paikoin ennätysohut – Lapissa yhä tulvariski

Suomen ympäristökeskuksen mukaan lumipeite jäi tänä talvena ennätyksellisen ohueksi suuressa osassa Etelä- ja Keski-Suomea. Kevättulvia ennakoidaan vielä Lappiin. Länsi-Lapissa tulvat voivat olla tavanomaista suurempia.

Vähäisen lumen takia kevättulvat ovat maan etelä- ja keskiosassa jäämässä poikkeuksellisen pieniksi ja vedenkorkeudet alhaisiksi. Jäät olivat heikkoja koko talven ja lähtivät useita viikkoja etuajassa maan eteläosassa. Pohjois-Suomessa lumitilanne on normaali ja kevättulvat ajoittuvat pääosin toukokuulle.

Esimerkiksi Kymijoen ja Kokemäenjoen alueilla tämä talvi oli 90 vuoden havaintojakson vähälumisin. Vuoksen vesistössä lunta oli vielä niukemmin talvella 1929-1930. Etelärannikon vesistöissä talvi 2007-2008 oli vähälumisempi kuin kulunut talvi.

Lumen vähyydestä johtuen Etelä- ja Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maaliskuun alkuun ajoittuneet kevään virtaamahuiput olivat poikkeuksellisen pieniä. Jos loppukevään aikana ei saada runsaita sateita, jäävät maaliskuun alun virtaamat koko kevään suurimmiksi.

– Tässä tapauksessa ainakin Vantaanjoen ja Kyrönjoen kevättulvat jäisivät ennätyksellisen pieniksi, kertoo hydrologi Noora Veijalainen Suomen ympäristökeskuksesta.

Suomen ympäristökeskus arvio, että jotkut järvet ovat jäämässä kesällä poikkeuksellisen alhaiselle tasolle, jos loppukevät ja alkukesä eivät ole selvästi tavallista sateisempia.

Lapissa yhä tulvavaara

Vain Koillismaalla ja Lapissa lumitalvi on ollut tavanomainen. Kilpisjärven seudulla lunta on ollut koko talven runsaasti. Maaliskuussa Kilpisjärvellä satoi keskimääräiseen verrattuna yli kuusinkertaisesti.

Lapissa on lumitilanteen perusteella odotettavissa tavanomaisen suuruisia kevättulvia, Länsi-Lapissa hieman tavanomaista suurempia. Tulvat ajoittuvat pääosin toukokuulle, mutta eteläisimmässä Lapissa tulvahuiput ajoittunevat huhti-toukokuun vaihteeseen.

Onko lauhassa talvessa ollut jo merkkejä ilmastonmuutoksesta?

– Pelkästään ilmastonmuutoksesta ei ole kyse, sillä luonnollisen vaihtelun vaikutus säässä on yhä selvästi ilmastonmuutosta suurempi. Jo toteutuneen ilmaston lämpenemisen on kuitenkin arvioitu lisäävän poikkeuksellisen lauhojen talvien todennäköisyyttä. Tulevaisuudessa tällaisia lauhoja talvia koetaan ilmastoskenaarioiden mukaan selvästi nykyistä useammin, toteaa Noora Veijalainen.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot