Mainos
Mainos

Talven sateet moninkertaistivat ravinnevalumat Itämereen

Sateisen talven takia Etelä- ja Lounais-Suomen joet ovat kuljettaneet Itämereen moninkertaisen määrän ravinteita verrattuna normaalitalveen.

Esimerkiksi Vantaanjoen virtaama on ollut joulu-helmikuussa jopa kolminkertainen ajankohdan keskiarvoon verrattuna. Joen mereen tuoma fosforikuorma on nelinkertainen ja typpikuorma kolminkertainen keskiarvotalveen verrattuna.

Yleensä talvikuukausina Vantaanjokeen huuhtoutuu neljäsosa koko vuoden ravinnekuormasta, mutta tänä talvena vesiin on päätynyt jo 80 prosenttia normaalivuoden fosforikuormasta ja 60 prosenttia typpikuormasta. Tilanne on samanlainen muissakin Etelä- ja Lounais-Suomen joissa.

Pääosa ravinteista on peräisin joenvarren pelloilta eli maataloudesta.

Rannikkovesissä on tällä hetkellä poikkeuksellisen suuri määrä ravinteita. Esimerkiksi Helsingin edustalla samean, ravinteikkaan veden alue ulottuu noin viiden kilometrin päähän rannasta. Runsas ravinnemäärä lisää levien kevätkukintaa. Välillisesti rantavesien ravinteisuus kiihdyttää myös sinilevien kasvua.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme