Mainos
Mainos

Talviasuttavien mökkien yleistyminen lisää etätyötä

Etätyön uskotaan lisääntyvän myös mökeillä. Tietoliikenneyhteyksien riittämättömyys voi kuitenkin hankaloittaa etätyötä. Lisäksi osa haluaa pitää vapaa-ajan ja työn selvästi erillään.

Mökkien varustetason kehittymisen uskotaan vaikuttavan myös etätöiden yleistymiseen. Saaristoasiain neuvottelukunnan pääsihteeri, neuvotteleva virkamies Jorma Leppänen sisäministeriöstä uskoo, että vastaisuudessa yhä useampi tekee osan töistään vapaa-ajan asunnossaan.

- Yhä enenevällä määrällä ihmisistä työ on sellaista, että sitä voidaan tehdä missä vaan. Asuminen ja ajan viettäminen mökkipaikkakunnalla puolestaan lisääntyvät jo sen vuoksi, että mökkejä kunnostetaan ja niitä varustetaan myös talviasuttaviksi. Näin on realistista ajatella, että mökkiviikonloppuun liitetään vastaisuudessa nykyistä enemmän etätyöpäiviä tai pidetään työpaikalta olosta väliviikkoja mökillä etätöitä tehden, Leppänen sanoo.

Tarkkoja lukuja mökillä etätöitä tekevien määrästä ei ole, mutta edellisen mökkibarometrin mukaan noin viisi prosenttia mökin omistajatalouksista oli tehnyt etätyötä vapaa-ajan asunnollaan. Tämä on noin 20 000 taloutta. Mökkibarometrin tiedot ovat kahden vuoden takaa.

- Paitsi että mökeillä tehdään osa-aikaista etätyötä, niin yllättävän moni, 17 prosenttia, oli käynyt myös mökiltä töissä, Leppänen huomauttaa.

Kaikista palkansaajista runsas prosentti tekee etätyötä, vaikka se kiinnostaa jopa yli viidennestä kaikista työntekijöistä. Etätyö on viime vuosina yleistynyt kohtuullisen hitaasti.

Kolmannes mökeistä talviasuttavia

Suomessa on noin puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa ja noin kaksi miljoonaa säännöllistä vapaa-ajan asunnon käyttäjää. Mökillä tehtävää etätyötä käsiteltiin Helsingissä viikonloppuna pidetyillä Wanhan Sataman Mökki 2006 -messuilla.

Mökkibarometrin mukaan vajaa kolmannes mökeistä soveltuisi ympärivuotiseen käyttöön. Eniten etätöitä mökillä tehdään Uudellamaalla, jossa joka kymmenennessä mökissä oli tehty osa-aikaista etätyötä. Vähiten etätyötä tehtiin Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Karjalassa.

Jorma Leppäsen mukaan merkittävä etätöitä estävä asia on tietoliikenneyhteyksien riittämättömyys, vaikka oman työn voisikin fyysisesti siirtää pois työpaikalta.

- Tietotekniikkayhteyksien laatuun liittyvät vaatimukset kasvavat koko ajan. Monet tarvitsevat töissään laajakaistan, ja sen saavutettavuudessa on vielä paikoin aukkoja tai palvelun hinta on aikamoinen, Leppänen sanoo.

Osa haluaa pitää vapaa-ajan erillään työstä

Leppäsen mukaan sekä työntekijä- että työnantajajärjestöt ovat suhtautuneet etätyöhön myönteisesti. Etätyön saattaa estää kuitenkin perhetilanne, jos perheen toinen puoliso ei pysty siirtämään omia töitään ja lasten koulunkäynnin vuoksi pitää olla joka viikko varsinaisella asuinpaikkakunnalla.

- Yksittäistalouksien määrä kuitenkin lisääntyy koko ajan. Väestö myös vanhenee, joten sellaisia on koko ajan enemmän, joiden puoliso on jo poissa työelämästä ja lapset muuttaneet pois kotoa, sanoo Leppänen.

Osa työntekijöistä ei halua tehdä etätyötä myöskään tilan vähyyden vuoksi tai siksi, että mökki halutaan pitää selkeästi vain vapaa-ajan paikkana. Myös työpaikalta saatavien sosiaalisten kontaktien menettäminen huolestuttaa.

- Nykyään työn luonne on kuitenkin sellaista, että osa asioista on joka tapauksessa usein hoidettava varsinaisen työajan ulkopuolella. Uskon, että moni tietotyön tekijä on paikasta huolimatta koko ajan vähän töissä kiinni, Leppänen toteaa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme