Mainos
Mainos

Talvimyrsky riepottaa - kymmenettuhannet ilman sähköä

Kuva: Lehtikuva

Talvimyrsky on katkonut puita linjojen päälle ja aiheuttanut sähkökatkoja Pohjois- ja Itä-Suomessa. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan Sähkön alueella sähköttä on noin 9 000 kotitaloutta. Eri sähköyhtiöiltä kerättyjen tietojen mukaan ilman sähköä on koko maassa yli 50 000 taloutta.

Sähköyhtiöt varautuivat katkoihin jo etukäteen. Ihmisiä kehotettiin kaivamaan esiin taskulamppuja ja kynttilöitä.

Oulun seudulla on hätäkeskuksen mukaan irronnut useita peltikattoja ja kaatunut puita. Myös Torniossa uimahallin kattoa on jouduttu korjailemaan.

Ajokeli erittäin petollinen pohjoisessa

Ilmatieteen laitos antoi myrskyvaroituksen Perämerelle, jonka pohjoisosissa tuulet puhalsivat jopa 27 metriä sekunnissa. Kova tuuli haittasi Hailuodon lauttavuorojen ajamista.

Lumipyry ja tuuli tekevät myös ajokelistä erittäin huonon Lapissa ja Koillismaalla. Pohjoisesta etelän suuntaan Saariselälle matkaava MTV3:n toimittaja Aino Huilaja kertoo tien pinnan olevan petollinen.

- Eilen täällä oltiin nollan yläpuolella, ja nyt tien pinnalle on satanut uutta lunta. Liikenteessä pitää olla erittäin varovainen. Itsekin ajamme mutkissa noin 50 kilometrin tuntivauhtia.

Peltivaurioita ja lieviä henkilövahinkoja pahempia onnettomuuksia ei teillä ole kuitenkaan sattunut. Junat ovat sen sijaan vaikeuksissa Itä-Suomessa. Siellä kaatuneen puun aiheuttama ajolankavaurio Kuopion ja Iisalmen kohdalla haittaa liikennettä.

- Myrsky siirtyy iltaa myöten itään ja yltää Pohjois-Karjalan korkeudelle, kertoo MTV3:n meteorologi Petri Takala.

"Ilotulitteista syytä luopua"

Pelastuslaitos varoittaa talvimyrskyn aiheuttamista vaaroista uudenvuoden juhlinnassa. Rakettien ampumista kovassa tuulessa ei suositella, sillä tuuli vaikuttaa ilotulitteiden lento-ominaisuuksiin ja tekee niistä täysin arvaamattomia.

Pelastuslaitos kehottaakin ihmisiä harkitsemaan ilotulitteiden käytöstä luopumista vuodenvaihteen juhlissa.

Ainakin Kiimingissä ja Oulussa on peruttu illaksi kaavaillut ilotulitukset myrskyn takia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme