Mainos

Talvivaara ei saa lupaa uusille lisäjuoksutuksille - tilanne ennallaan

Kainuun ELY-keskus on hylännyt Talvivaaran hakemuksen uuden lisäkiintiön saamisesta Oulujoen ja Vuoksen valuma-alueille johdettavan käsitellyn jäteveden määrään.

Lisämäärän myöntäminen voisi aiheuttaa vesistöjen merkittävän pilaantumisen vaaran, toteaa ely-keskus aamulla antamassaan päätöksessä.

Käytännössä päätös tarkoittaa sitä, että Talvivaara voi jatkaa lisäjuoksutuksia sekä etelään että pohjoiseen ely-keskuksen aiemmin tekemien päätösten mukaan 900 000 kuutiometriä molempiin suuntiin. Mutta tämän määrän lisäksi uutta lupaa ei enää myönnetty. Talvivaara oli pyytänyt 620 000 kuution lisälupaa.

Kiintiötä vielä jäljellä

– Juoksutusten nykyistä volyymiä ei rajoiteta ja se on hyvä päätös meille. Pystymme elämään tämän kanssa, sanoo kaivosyhtiön viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen.

Talvivaara on juoksuttanut tähän mennessä lisäkiintiöstään pohjoiseen noin 760 000 kuutiota ja etelään noin 600 000.

– Meillä on lisäjuoksutusvaraa vielä muutamaksi viikoksi jäljellä, Nissinen laskee.

Yhtiöllä on juoksutuksissa käytössään tämän lisäksi nykyisen ympäristöluvan mukainen 1,3 miljoonan kuution vuosikiintiö. Kaivosyhtiö hakee aluehallintovirastolta ympäristölupaan päivitystä, jossa juoksutuksista poistettaisiin kuutiomääräinen vesiraja ja siirryttäisiin kuormitukseen perustuvaan juoksutuslupaan.

Taustalla allasvuoto

Talvivaaran kaivoksella tapahtui huhtikuun alussa jo toinen kipsisakka-altaan vuoto, jonka seurauksena lähes 400 000 kuutiometriä altaasta vuotanutta jätevettä on johdettu Kortelammen patoaltaaseen. Käsiteltyjen jätevesien juoksutusta Vuoksen vesistöalueen suuntaan lisättiin tämän vuodon johdosta noudattamatta Vaasan hallinto-oikeuden 2.4. antamaa välipäätöstä jäteveden määrän rajoittamisesta seitsemään prosenttiin Kalliojoen sen hetkisestä virtaamasta.

Kainuun ely-keskus hyväksyy tämän toimenpiteen eikä keskeyttänyt perjantaina tekemällään päätöksellä lisäjuoksutuksia. Viikko sitten Vaasan hallinto-oikeus linjasi, että päätösvalta asiassa on Kainuun ely-keskuksella.

– Käsitellyn jäteveden johtaminen poikkeustilanteessa on patoturvallisuuden ja ympäristövaikutusten kannalta perusteltua. Kaivospiirin alueella on välttämätöntä olla riittävästi varastointitilaa mahdollisten uusien poikkeustilanteiden varalta, sanoo yksikön päällikkö Sari Myllyoja ely-keskuksesta.

Käsiteltyjen jätevesien johtaminen on elyn mukaan sallittua ainoastaan välttämättömän ajan, enintään kesäkuun loppuun saakka. Päätöksen voimassaolo lakkaa tätä aikaisemmin, jos Pohjois-Suomen aluehallintovirasto ratkaisee asian täytäntöönpanokelpoisella päätöksellä.

Louhinta alkaa toukokuussa

Lumien sulaminen nosti keskeisen Kortelammen padon vedenpintaa, mutta viestintäpäällikkö Nissisen mukaan pinta on nyt laskenut muutaman sentin. Ely-keskuksen tuoreella päätöksellä ei ole vaikutusta malminlouhintaan. Se alkaa Nissisen mukaan toukokuussa, kuten on ilmoitettu. Samalla louhinnan käynnistyminen imee vettä tuotantoprosessiin ja helpottaa juoksutustarvetta.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot