Mainos

Talvivaara sai helpotusta juoksutuksiin – päästöjä vähennettävä rajusti

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on muuttanut olennaisesti Talvivaaran kaivoksen jätevesien juoksutuksia koskevia ympäristölupamääräyksiä. Jätevesien enimmäismäärärajoitus on poistettu ja päästöille on annettu uudet pitoisuus- ja enimmäismäärärajat.

Aluehallintovirasto arvioi, että uudet jätevesipäästörajat mahdollistavat noin neljän miljoonan kuutiometrin juoksutukset vuoden 2014 loppuun mennessä. Jätevesimäärä voi olla suurempikin jos kaivosyhtiö onnistuu vähentämään sulfaatin määrää.

– Periaate on hieno, että päästiin eroon kuutiorajoitteista ja päästiin haitta-ainepohjaiseen lupaan. Tässä lupapäätöksessähän ei ole kuutioita, puhumme ennemminkin sulfaattisisällöstä näissä määrissä ja tiettyjen haitta-ainepitoisuuksien osalta, yhtiön toimitusjohtaja Pekka Perä selvensi MTV3 Uutisille.

Alkuvuonna 2013 jo johdetut päästöt mukaan lukien kaivosalueelta tulevat koko vuoden 2013 sulfaattipäästöt nousevat lähes 24 000 tonniin. Sulfaattipäästöt kohoavat tällöin uudelleen lähes samalle tasolle kuin vuonna 2010, jolloin päästöt olivat suurimmillaan 24 600 tonnia.

Sulfaattipäästöt pudotettava

Tiukentuvien päästörajojen seurauksena sulfaatin päästöt on pudotettava vuonna 2014 noin puoleen ja vuonna 2015 alle kymmenenteen osaan vuoden 2013 tasosta. Kahden vuoden kuluttua sulfaattia saa päästää vesistöihin vain 1300 tonnia.

Uudet päästörajat ja muut velvoitteet edellyttävät Talvivaaralta toimenpiteitä muun muassa vesienhallinnan parantamiseksi sekä päästöjen ja riskien pienentämiseksi. Kaivoksen vesitilanne ja kipsisakka-altaissa vielä oleva huomattavan suuri vesimäärä huomioon ottaen luvan saajan on toimittava hyvin kiireellisesti ja tehokkaasti, jotteivät nyt määrätyt luparajat ylity, aluehallintovirasto linjaa.

– Tavoite on kova. Ei ole olemassa sellaista tekniikkaa, jolla siihen vesiä puhdistamalla pääsisi, vaan kaikki lähtee siitä, että olemme 2015 suljetussa kierrossa ja kokonaispäästötarve on pienempi, Perä totesi.

Uusia varotoimia vaaditaan

Aluehallintovirasto toteaa päätöksessään, että alkuperäiseen lupaan nähden huomattavan korkeat sulfaatti- ja mangaanipäästöt vuosina 2013 ja 2014 mahdollistavat ympäristöriskien vähentämisen kannalta tässä tilanteessa välttämättömien ja aikaa vaativien toimenpiteiden toteuttamisen.

Näitä ovat mm. kipsisakka-altaiden tyhjentäminen, vesien varastointikapasiteetin lisääminen, vesienkäsittelyn ja -hallinnan tehostaminen ja vaihtoehtoisten purkuvesistöjen etsiminen.

Korvauksille vakuusmaksu

Aluehallintovirasto siirsi vesien pilaantumisen liittyvät korvaukset myöhemmin ratkaistavaksi. Vesien pilaantumisesta aiheutuvien vahinkojen käsittely jakautuu ns. luvan mukaisten ja muiden vahinkojen selvittämiseen. Luvan saaja on velvoitettu luvan mukaisten vahinkojen osalta asettamaan 1,5 miljoonan euron suuruinen vakuus, selvittämään tarkemmin vahinkoja ja tekemään korvausesityksen tämän vuoden loppuun mennessä.

Aluehallintovirasto määritti vahinkoalueen alustavasti ulottumaan kaivospiirin rajalta Jormasjokisuuhun asti Oulujoen vesistössä ja Nurmijoen Koirakoskelle Vuoksen vesistössä. Kyseiseltä alueelta luvan saajan tulee tehdä kiinteistö- ja ammattikalastajakohtaiset vahingonarviot.

Korvaukset pitkittyvät

Korvausratkaisut edellyttävät aikaa vieviä selvityksiä, joten niitä ei ollut mahdollista ratkaista pääasian yhteydessä. Aluehallintovirasto arvioi, ettei lopullisia korvausratkaisuja ole odotettavissa aivan pian.

Kaivoksen ympäristöluvan lupamääräysten tarkistamista ja uraanin talteenottolaitoksen ympäristölupaa kokevassa asiassa myös on esitetty runsaasti korvausvaatimuksia.

Talvivaara harkitsee valittamista

Pörssitiedotteen mukaan yhtiö harkitsee päätöksestä valittamista.

"Koska Yhtiön alustavan käsityksen mukaan AVIn päätös ei mahdollista Talvivaaran kaivosalueen haastavasta vesitilanteesta johtuvan kohonneen riskitason alentamista Yhtiön toivomassa aikataulussa, Yhtiö harkitsee päätöksestä valittamista tarpeelliseksi katsomiltaan osin."

Ei voi muuttaa viemäriksi

Johtaja Sami Koivula Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta korostaa, että uudessa ympäristöluvassa olennaista on haitta-aineille kuten esimerkiksi sulfaatille määrätty kokonaiskuormitusraja-arvo. Sen lisäksi Talvivaaran on otettava huomioon vesistöjen luonnolliset virtaamat ja niiden suuruus.

– Ne pitää suhteuttaa siellä luonnonuomissa oleviin luonnontilaisiin virtaamiin eli ei ole mahdollisuutta muuttaa vesistöä viemäreiksi niin, että siellä kulkee pelkästään yhtiön käsiteltyä jätevettä, Koivula linjaa.

Ympäristöluvan määräyksillä toisin sanoen turvataan, että virtaamat takaavat jätevesien riittävän laimentumisen.

Talvivaaran toimtiusjohtaja Peka Perä pitää virtaaminen määrää ongelmallisena tiettyinä vuodenaikoina.

- Joinakin vuodenaikoina asetetut luparajat voivat olla liian tiukkoja meille. Tutkimme tarkkaan ja teemme mallinnuksia. Sen jälkeen päätämme valitammeko siltä osin päätöksestä, Perä kertoo.

Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa Talvivaaran ympäristölupaa koskenut päätös tehtiin yksimielisesti ilman äänestyksiä.

Uraanipäätös vasta syksyllä

Suljettuun vesikiertoon pääsy kaivoksen sisällä ratkaisisi Talvivaaran ongelmat pitkälle. Muuten eivät ympäristöluvan vaatimukset taida toteutua. Siihen on nyt käytännössä vain kaksi vuotta aikaa ja se on haasteellinen aikataulu.

– Aikataulu on varmasti tiukka ja lupa edellyttää välittömiä toimia että nyt ei kyllä jos luvan mukaisesti aletaan toimia niin siellä ei käytännössä peukaloita voi pyöritellä yhtään, Koivula muistuttaa.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto antaa syksyllä ympäristöluvan uuden päivityksen, jossa ratkeaa myös Talvivaaran uraanilaitoksen käynnistäminen.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot