Mainos
Mainos

Talvivaaran päästöjen vaikutukset epäselviä

Kaivosyhtiö Talvivaaran päästöjen aiheuttamista haitoista ei ole tarkkaa tietoa, arvioi Pohjois-Savon ely-keskus.

Tuoreiden mittausten mukaan Talvivaaran jätevedet ovat suolanneet kaivosalueen lähijärviä, ja suolapitoisuudet ovat nousseet myös alempana purkuvesistössä. Pohjois-Savon ely-keskuksen mukaan tutkittua tietoa suolaantumisen haitoista on kuitenkin vähän. Esimerkiksi kalakannoissa vaikutukset näkyvät vasta myöhemmin.

Talvivaaran jätevesistä on mitattu hälyttävän korkeita sulfaatti- ja mangaanipitoisuuksia vuosien 2010 ja 2011 aikana.

– Vaikutuksia ei tiedetä tarkasti, koska aineita ei ole aiemmin esiintynyt luonnonvesissä näin korkeina pitoisuuksina, sanoo hydrobiologi Veli-Matti Vallinkoski Pohjois-Savon ely-keskuksesta.

Talvivaaran perustaja Pekka Perä totesi tällä viikolla STT:lle, että yhtiön aiheuttama ympäristövahinko on rajallinen eikä mitään peruuttamatonta ole tapahtunut.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot