Mainos

Talvivaaran saastuttamien lähijärvien tulevaisuus arvoitus

Kainuussa sijaitseva Talvivaaran kaivosyhtiö kamppailee lähijärvien jätevesiongelman kanssa.

Talvivaaraa valvovan Kainuun ELY-keskuksen ympäristögeologi Ilkka Haataja kertoo, että yhtiö on saanut järviin johdettavan jäteveden laatua jo selvästi parannettua. Tilanne ei kuitenkaan vielä tyydytä viranomaisia.

Suuri kysymysmerkki on se, mitä voidaan tehdä järviin jo joutuneen suolaisen veden kanssa. Haataja pitää tilannetta vakavana.

- Jatkoa on vaikea ennustaa, koska se vesi on siellä suolaisena ja painavampana järvien syvänteissä. Selkeää tietoa ei ole siitä, miten se käyttäytyy jatkossa.

Talvivaara rakentaa parhaillaan malleja siihen, miten veden laatua voisi korjata. Tehtävä on kuitenkin vaikea.

- Sitä järviveden laatua voisi verrata esimerkiksi Itämereen. Niin kuin yleisesti tiedetään maailmalla, makeasta vedestä on pulaa. Meriveden muuttamainen makeaksi on haasteellista ja kallista. Siihen on menetelmiä kehitetty, mutta se ei ole helppoa eikä halpaa, Haataja selittää.

Talvivaara: Ympäristöasioissa ei voi tinkiä yhtään

Talvivaara vakuuttaa, että ongelmat ratkotaan eikä lähijärviin ole tullut peruuttamatonta vahinkoa. Yhtiö ei usko, että ympäristöongelmien aiheuttamat kustannukset aiheuttaisivat taloushuolia pörssiyhtiölle.

- Nämä ympäristöasiat ovat sellaisia, että ne pitää olla kunnossa. Niissä ei voi tinkiä yhtään eikä se ole meidän aikomuskaan, kestävän kehityksen johtaja Eeva Ruokonen toteaa.

Viranomaiset ovat asettaneet vesiongelmien hoitamisen rajapyykiksi lokakuun puolivälin. Silloin suunnitelmien pitäisi olla kunnossa. Ruokosen mukaan aikaraja on yhtiölle sopiva ja yhteisesti sovittu.

- Teemme suunnitelmia siitä, miten tulemme kierrättämään vettä, vähentämään kemikaaleja ja puhdistamaan vesiä.

Ihannetilanne olisi, jos jätevesiä ei laskettaisi tehtaalta lainkaan luontoon.

- Suljettu vesikierto on tavoitteena. Vuotuinen epätasainen sademäärä aiheuttaa kaivoksen vesitaseen hallintaan haasteita, Ruokonen kertoo.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot