Mainos
Mainos

Talvivaaran uraanilaitos on tässä

Talvivaaran kaivoksen uraanilaitoksella on ryhdytty maaliskuun aikana jo laiteasennuksiin. Rakennustyöt valmistuvat syys-lokakuussa.

Laitos tuottaa uraanin puolituotetta jo loppuvuodesta, arvioi investointijohtaja Kari Vyhtinen.

- Meiltä toki puuttuu edelleen ympäristölupa. Lisäksi tarvitaan Säteilyturvakeskuksen arviointi meidän toimintamalleista ja turvallisuusohjeista. Kun ne on hyväksytetty, voimme aloittaa, Vyhtinen sanoo.

Noin 40 pääsee uraanitöihin

Uraani otetaan talteen Talvivaaran malmista samalla tekniikalla kuin nikkeli ja sinkki. Prosessin aikana uraaniliuos johdetaan uraanilaitokseen, joka eristetään kaivosalueella muusta toiminnasta.

Uraaniyksikkö aidataan uteliaiden silmiltä piiloon. Huhtikuussa yleisö päässee mahdollisesti tutustumaan laitokseen, mutta sen jälkeen pääsy tiloihin on vain harvoilla.

- Uraanin kohdalla turvallisuusvaatimukset ovat korkeita. Säteilyturvallisuuskeskus määrittelee monia asioita, Vyhtinen muotoilee.

Uraanilaitos työllistää noin 40 henkilöä. Monet heistä ovat työttömiä kainuulaisia työnhakijoita, jotka koulutetaan tehtävään. Vyhtisen mukaan kaivoksen nykyisen metallitehtaan parhaat osaajat toimivat työhön opastajina ennen kuin ura uraanilaitoksella varsinaisesti avautuu.

Keltaista kakkua pukkaa

Talvivaara aikoo päästä jo ensi vuonna tavoiteltuun 350 - 500 tonnin tuotantoon. Uraaniuutetta kutsutaan nimellä yellow cake - keltainen kakku.

- Se on puolituote joka sisältää uraania noin 70 prosenttia, Vyhtinen kertoo.

Talvivaarassa uraaniuute pakataan tynnyreihin ja matka kanadalaisen Camecon jatkojalostukseen alkaa. Tynnyrit siirretään rekalla tai junalla.

- Emme halua tarkkaan paljastaa miten kuljetus tapahtuu.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot