Mainos

Talvivaaran vuoto ei näy vielä isoissa järvissä – lähivedet rasittuneita

Talvivaaran kipsisakka-altaan marraskuussa sattunut vuoto ei ole merkittävästi huonontanut alapuolisten vesistöjen tilaa aivan lähivesiä lukuun ottamatta, arvioi Kainuun ely-keskus.

Ely-keskuksen mukaan vuodosta peräisin olevat aineet eivät ole kulkeutuneet lähimpiin isoihin järviin Jormas- ja Laakajärveen. Kainuun ely-keskus kartoitti molempien veden laatua huhtikuussa kattavasti eri puolilta järvien ranta-alueita otetuilla näytteillä.

– Tulosten mukaan järvien vesi täytti kaikkien analysoitujen aineiden osalta selvästi talousvesille asetetut laatuvaatimukset. Esimerkiksi uraanipitoisuus oli enimmillään 0,12 mikrogrammaa litrassa, kun Maailman terveysjärjestön WHO:n juomaveden suositusarvo on 30 mikrogrammaa litrassa, kertoo ylitarkastaja Kimmo Virtanen.

Järvien vesi täyttää myös talousveden sulfaattipitoisuudelle asetetun laatusuosituksen 250 milligrammaa litrassa. Pohjoisen suunnassa Jormasjärven vettä voidaan käyttää peseytymis-, uima- ja löylyvetenä rajoituksetta. Etelässä Laakajärven pohjoisosassa on voimassa veden käyttörajoitussuositus.

– Juomavetenä ja ruoanlaittoon järvivettä ei Suomessa suositella käytettävän edes keitettynä, ely-keskus huomauttaa.

Kaivoksen lähialueilla pienvesissä on kuitenkin voimassa useita veden käyttösuosituksia alueen asukkaille ja kotitalouksille. Suositusten mukaan talous- ja virkistyskäytöstä esimerkiksi uinti-, pesu- ja löylyvetenä tulisi pidättäytyä. Varovaisuussyistä lähivesistöistä pyydettyä kalaa ei tule syödä.

Isot järvet vakaita

Pohjoisessa Jormasjärvessä ylimäärävesien juoksutusten vaikutuksia ei ole toistaiseksi havaittavissa. Veden sulfaatti- ja natriumpitoisuudet ovat pysytelleet päällysvedessä vuoden 2011 kesästä tähän asti suunnilleen samalla tasolla. Veden nikkelipitoisuus Jormasjärvessä on samaa tasoa kuin ennen Talvivaaran varsinaisen kaivostoiminnan aloittamista.

Alempana, lähellä Vuokattia sijaitsevan Nuasjärven syvänteen alueella ei ole havaittavissa viitteitä Talvivaaran kaivoksen jätevesien vaikutuksesta.

Etelässä Laakajärven pohjoisosassa päällysveden nikkelipitoisuus on säilynyt samalla tasolla kuin se oli jo ennen Talvivaaran kaivoksen toiminnan aloittamista. Alusveden natrium- ja sulfaattipitoisuudet ovat selvästi pienempiä kuin vielä viime talvena.

Talvivaaran kaivoksen alapuolisten vesistöjen tilaa seurataan tiiviisti laboratoriossa tehtävillä vedenlaatuanalyyseillä ja biologisin menetelmin.

Tulevan kesän ja syksyn aikana tehtävällä biologisella tarkkailulla voidaan ensi kertaa arvioida kipsisakka-allasvuodon päästöjen vaikutusten laajuutta vesieliöstölle havaintoaineistoon perustuen.

Kevätkierto tärkeä

Kaivoksen alapuolisten vesistöjen tilan kehityksen kannalta on oleellista, kuinka lähijärvien vesimassat sekoittuvat kevättäyskierron aikaan. Luonnontilaisissa järvissä eri vesikerrokset sekoittuvat yleensä keväällä kun jääkansi on poistunut ja veden lämpötila on suunnilleen sama pinnasta pohjaan.

– Täyskierron laajuus vaikuttaa myös siihen, missä määrin Kalliojärveen ja Kivijärveen pysähtyneiden vuotovesien metallit kulkeutuvat vesistöreiteillä alaspäin, Kimmo Virtanen huomauttaa.

Lähivedet huonossa kunnossa

Pohjoisella purkureitillä lähimmissä järvissä Salmisessa ja Kalliojärvessä jätevesien vaikutukset näkyvät kaikkein selvimmin. Järvet ovat vahvasti kerrostuneita ja ainepitoisuudet kasvavat pohjaa kohti.

Järvissä on kipsisakka-allasvuodosta peräisin olevia aineita suurina ainepitoisuuksina. Kolmisoppijärvessä natrium- ja sulfaattipitoisuudet ovat nousseet korkeammiksi kuin koskaan aikaisemmin. Ne ovat peräisin ely-keskuksen mukaan ylimääräjuoksutuksista.

Eteläisellä purkureitillä Lumijoessa vesi muuttui äkillisesti huhtikuun lopulla haitallisen emäksiseksi, kun joki tulvi alueille, joille oli levitetty marraskuun allasvuodon yhteydessä kalkkia haittojen torjumiseksi. Maan pinnalla ollut kalkki liukeni veteen ja nosti jo valmiiksi emäksisen joen pH:n lyhytaikaisesti erittäin suureksi. PH-arvoksi mitattiin peräti 10–11.

Kivijärven alusvedessä useimmat ainepitoisuudet ovat edelleen suuria ja eliöstölle haitallisia. Kivijärvessä on kuitenkin jo aikaisemmista päästöistä johtuen hapeton alusvesikerros.

Lisäjuoksutukset päättyvät

Talvivaaran kaivoksen jätevesien johtaminen jakaantuu kahdelle eri päävesistöalueelle, Oulujoen vesistöalueelle ja Vuoksen vesistöalueelle.

Oulujoen vesistöön ylimäärävesien johtaminen lopetettiin toukokuun alussa, kun luvan mukainen määräkiintiö 900 000 kuutiometriä tuli täyteen. Vuoksen vesistöön ylimäärävesiä johdetaan tällä hetkellä 700–900 kuutiota tunnissa. Juoksutusten ennakoidaan päättyvän vielä tämän viikon aikana 900 000 kuutiometrin kiintiön täyttyessä.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot