Mainos
Mainos

Tämä kärpänen nähtiin Suomessa viimeksi lähes sata vuotta sitten – katso kuvat

Suomesta on löydetty uhanalainen kärpänen lähes sadan vuoden hiljaisuuden jälkeen. Erittäin harvinainen sorjapetokärpäsen löysivät luonnontieteellisen museon ja ympäristöhallinnon työryhmän jäsenet elokuussa Pohjois-Savon kärpäslajistoa selvittäessään.

Maaningalta tehty löytö oli odottamaton, sillä viimeksi sorjapetokärpänen on tavattu maassamme vuonna 1916.

Sorjapetokärpänen (Cyrtopogon pulchripes) on kansainvälisestikin harvoin havaittu laji.

Suomen lisäksi se tunnetaan ainoastaan Venäjältä, Etelä-Koreasta ja Japanista. Aikaisempia kotimaisia löytöjä on vain kaksi: Maaningalta 1800-luvun puolivälistä ja Kuopiosta vuodelta 1916.

Tutkijoiden hämmästykseksi sorjapetokärpäsiä löydettiin peräti kolme kappaletta. Yksi löydetyistä yksilöistä pyydystettiin näytteeksi Luonnontieteellisen museon tieteelliseen eläinkokoelmaan.

Sorjapetokärpänen on hieman yli sentin pituinen hyönteinen. Sen tuntee osin keltaisista jaloista ja takaruumiin leveästä vaaleanharmaasta vyöstä.

Uusimmassa Suomen lajien uhanalaisuusarvioinnissa sorjapetokärpänen on luokiteltu vaarantuneeksi. Sorjapetokärpästä uhkaavat lahopuun väheneminen ja metsämaiseman muutokset kuten avohakkuut.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme