Mainos
Mainos

Tämä sirkku on hädässä - kanta vähentynyt 99 prosenttia

Peltosirkut ovat hädässä. Laji on uusimmassa uhanalaisuusarvioinnissa määritelty erittäin uhanalaiseksi, ja sen kanta on Suomessa vähentynyt 99 prosenttia kolmessa vuosikymmenessä.

Myös muut peltolinnut ovat ahdingossa Euroopassa ja Pohjolassa. Peltolintukanta on taantunut noin puoleen viimeisen 30 vuoden aikana, kertoo Birdlife Suomi ja Luonnontieteellinen keskusmuseo.

Eteläisessä Suomessa peltosirkku on yhä kohtalaisen tavallinen tuttavuus, mutta mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä harvinaisemmaksi käyvät havainnot.

Peltosirkku on maapesijä, ja maatalouden tehostaminen ja maaseutuympäristön yksipuolistuminen on heikentänyt lajin elinmahdollisuuksia. Peltosirkkua pyydetään yhä sen talvehtimisalueilla ravinnoksi verkoilla ja ansoilla.

Birdlife Suomen suojeluasiantuntija Tero Toivaisen mukaan peltosirkun rajua taantumaa saataisiin kuriin pienillä, yksinkertaisilla muutoksilla.

– Monimuotoisuuden lisääminen peltomaisemassa, kuten esimerkiksi yksittäisten pensas- ja puuryhmien jättäminen pelloille sekä kesantopeltojen lisääminen auttaisivat lajin selviytymistä Suomessa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot