Mainos
Mainos

Tämä tieto työhaastattelusta saattaa yllättää

Työhaastattelussa saa lakiasiantuntijan mukaan kysyä mitä tahansa, myös perhesuunnitelmiin ja terveydentilaan liittyviä asioita.

Elinkeinoelämän keskusliiton työlainsäädännön asiantuntija huomauttaa, että käsitys kielletyistä kysymyksistä on väärä. Varatuomari Mikko Nyyssölän mukaan suullisesti voidaan puhua mistä vain.

– Työnantaja saa kerätä lain mukaan vain tarpeellisia henkilötietoja. Henkilötietoja ovat sellaiset asiat, jotka laitetaan paperille tai kirjoitetaan koneelle. Näin ollen jos asia ei tartu paperille, ei sen käsittelemiselle ole mitään rajoituksia, Nyyssölä sanoo.

Työhön liittymättömät seikat eivät silti saa vaikuttaa työntekijän valintaan. Muutoin kyse saattaa olla syrjinnästä.

– On selvää, että sukupuoli, raskauden tila tai perheenhoitovelvoitteet eivät saa olla perusteita sille, että henkilöä ei valittaisi työhön. Mutta keskusteleminen sinänsä ei ole syrjintää.

Yleisen harhakäsityksen mukaan työnhakijalta ei saa kysyä esimerkiksi raskaudesta, poliittisesta kannasta, kansallisuudesta tai sukupuolisesta suuntautumisesta.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot