Mainos
Mainos

Tämän takia suomalaista mustikkaa kutsutaan superruoaksi

Suomalaista mustikkaa pidetään maailmalla superruokana. Arktiset Aromit -järjestön toiminnanjohtaja Simo Moision mukaan mustikkaa arvostetaan erityisesti Aasiassa ja Yhdysvalloissa.

Hänen mukaansa arvostus johtuu siitä, että mustikka sisältää antosyaaneja.

– Antosyaaneilla on terveysvaikutuksia sydän- ja verisuonitautien sekä tulehduksen ehkäisyn kannalta. Luonnonmustikassa antosyaaneja on vielä 3–4 kertaa enemmän kuin viljellyssä mustikassa.

Moision mukaan Suomi on pieni mustikan tuottajamaa esimerkiksi Ukrainaan verrattuna. Marjan antosyaanipitoisuudet kasvavat kuitenkin pohjoiseen päin mentäessä.

– Tämän vuoksi suomalaiset ja ruotsalaiset mustikat ovat niin arvostettuja.

Aasiassa mainostetaan: "Mustikka paransi sotalentäjien näköä"

Moisio kertoo, että Aasiassa mustikkaa pidetään silmälääkkeenä. Sitä markkinoidaan erityisesti niille, joiden silmät väsyvät tietokoneen näytön ääressä.

– Eräässä mainoksessa kerrotaan, että toisessa maailmansodassa englantilaiset lentäjät näkivät hämärässä paremmin mustikkahilloa syömällä.

Hämäränäön parantumisen ja mustikan välillä ei ole kuitenkaan tieteellisesti osoitettua yhteyttä.

– Ilmeisesti mustikalla on jonkin näköistä hiusverisuonten toimintaa tehostavaa vaikutusta. Tulevaisuudessa tutkimusnäyttöä varmasti tulee lisää, Moisio arvelee.

Aasiassa käytetäänkin paljon mustikkajauheita ja mustikkapillereitä. Terveysvaikutukset tulevat kuitenkin parhaiten esille, kun mustikan syö tuoreena.

– Kakkosvaihtoehto on syödä sitä pakasteesta sulatettuna. Kuivatut marjat, hillot ja muut pidemmälle käsitellyt tuotteet tulevat vasta sitten.

Puolukan terveellisyyttä pitäisi tutkia enemmän

Mustikassa on nykytiedon valossa kaikista marjoista eniten terveysvaikutuksia.

Moision mielestä esimerkiksi puolukkaa pitäisi tutkia enemmän.

– Puolukassa on proantosyaniideja. Toivon mukaan jatkossa puolukan terveellisyydestä saadaan enemmän näyttöä.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot