Mainos
Mainos

Tammikuun ennuste: Kuukausi alkaa myrskyllä – kylmä ja lauha vuorottelevat

Tammikuun säätyyppi näyttää tuoreen kuukausiennusteen mukaan erittäin vaihtelevalta.

Esimakua vaihteluista saadaan heti vuoden toisena päivänä perjantaina, kun myrskymatalapaine kulkee Suomen yli.

– Myrskymatalan keskus näyttää kulkevan Oulun korkeudelta. Jos näin käy, kovimmat tuulet osuvat maan keskiosaan. Etelä- ja Länsi-Suomessa sataa vettä ja sade voi käydä vetenä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa asti. Matalapaineen jälkipuolella puhaltaa jo viikonlopuksi kylmää ilmaa pohjoisesta ja sää pakastuu, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennusteen mukaan Suomi on tammikuussa matalapaineiden reitillä.

– Matalapaineiden pohjoispuolella on kylmää arktista ilmaa ja eteläpuolella lauhaa ilmaa. Varsinkin Etelä-Suomessa tammikuu näyttää keskimääräistä sateisemmalta ja lauhemmalta. Jokaisen voimakkaan matalapaineen jälkeen on kuitenkin mahdollista, että annos pakkasilmaa pääsee etelärannikolle asti, tulkitsee Pekka Pouta ECMWF:n ennustetta.

Pitkän ajan ennusteet eivät ennusta yksittäisten päivien säätä, vaan kuvaavat poikkeamaa keskimääräisessä säässä. Pitkän aikavälin ennusteet ovat vielä kokeiluasteella.

Katso ylhäältä videolta ennuste tammikuun alun myrskystä ja kuukauden säätyypistä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme