Mainos

Tapanäpistelijöille harkitaan porttikieltoa kauppoihin

Oikeusministeriö ja Kaupan liitto pohtivat keinoja, miten samaan kauppaan toistamiseen iskevät näpistelijät saataisiin kuriin. Oikeusministeri Tuija Braxin (Vihr.) mukaan näpistelijät koetaan kaupan työntekijöiden keskuudessa toisinaan uhkaaviksi, vaikka enimmäkseen varastelusta koituukin harmia.

- Kauppojen kanssa pohditaan, miten tällainen porttikieltotyyppinen järjestelmä voisi nyky-yhteiskunnassa toimia, oikeusministeri Brax totesi tänään.

Ministeri Braxin mukaan suunnitellussa järjestelmässä ei kuitenkaan olisi kyse lähestymiskiellosta, joka on tarkoitettu vakavaan väkivaltarikollisuuteen, kuten lapsikaappausten estämiseksi.

Välinpitämättömyys halutaan kuriin

Kaupan liitto on ollut huolissaan myymälävarkauksien rajusta kasvusta etenkin pääkaupunkiseudulla.

Syytä on haettu muun muassa siitä, että näpistysten sakkorangaistuksia ei voida muuntaa enää vankeusrangaistukseksi. Oikeusministeriö torjui tänään, että kasvun taustalla olisivat tehdyt lakimuutokset. Näpistyksien sijaan kasvua on tapahtunut varkauksissa.

- Varkauksien osalta ovat kaikki muuntorangaistukset voimassa ja ne ovat siitä huolimatta lähteneet kasvuun, Brax sanoi.

Ministeriön työryhmä on pohtinut mahdollisuuksia langettaa jokin seuraamus niille sakkonsa maksamatta jättäneille näpistelijöille, jotka osoittavat piittaamattomuutta yhteiskunnan sääntöjä vastaan.

Työryhmä on ehdottanut yhdyskuntapalvelua tai valvontarangaistusta, jossa vangin liikkeitä seurattaisiin sähköisesti esimerkiksi jalkapannan avulla. Tuomion saaneelta voitaisiin edellyttää myös päihteettömyyttä.

- Päihteettömyyttä voidaan valvoa esimerkiksi ihon pinnassa olevalla mittarilla, joka pidetään mukana. Teknologia tunnistaa alkoholin verestä myös ihon läpi eikä verikoetta tarvitse enää tehdä, Brax kertoo pohdinnan alla olevista keinoista.

Sosiaalisista ongelmista kärsiville, syrjäytyneille näpistelijöille ministeriö haluaisi rangaistuksen, joka tähtäisi heidän auttamiseensa.

KATSO OIKEUSMINISTERI BRAXIN KOKO HAASTATTELU (TOIM. JOHANNA TUURI)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot