Mainos
Mainos

Tarastin johtama työryhmä löysi merkkejä EPO:n käytöstä

Lahden doping-sotkuja selvitellyt työryhmä uskoo suomalaishiihtäjien käyttäneen EPO-hormonia. Työryhmä esittää tänään luovutetussa muistiossaan Hiihtoliiton valtionavun osittaista maksamatta jättämistä.

Lindén ja Tarasti

Lauri Tarastin johtama doping-työryhmä on luovuttanut muistionsa kulttuuriministeri Suvi Lindénille. Työryhmä paljastaa muistiossaan, että se on löytänyt viitteitä siitä, että suomalaishiihtäjät turvautuivat Hemohesiin peitelläkseen EPO-hormonin käyttöä. Asiasta on Tarastin työryhmälle kertonut nimeltä mainitsematon hiihtäjä, joka paljasti, että EPO:a oli tarjottu hänelle vuosina 1998 ja 2000.

Suoraan raporttiin tästä
EPO:n käyttöön viittaa myös se, että kaikki hiihtäjät tunsivat aineen ja olivat sitä mieltä, että ainetta käytetään hiihdossa. Myös ryhmän käyttämät asiantuntijat arvelivat, että Hemohesillä peitettiin EPO:n käyttöä. Ryhmän liikuntalääketieteen asiantuntija Tapio Kallio esitti tiedotustilaisuudessa Helsingissä myös joukon faktoja, jotka tukevat "viitteitä". Kallio piti Hemohesin vaikutusta suorituskykyyn niin vähäisenä, ettei sen käyttö siihen tarkoitukseen ole perusteltua, joten ainoaksi käytön perusteeksi jää hemoglobiiniarvojen laskeminen.

Ydinkysymys Kallion silmissä olikin miksi urheilijoilla oli niin korkeat veriarvot. Jos ne ovat korkeat luontaisesti, urheilija voi anoa kv. hiihtoliitolta FIS:ltä erikoislupaa kilpailemiseen. Sellaista kukaan huippuhiihtäjä ei ole anonut senkään jälkeen, kun raja-arvot laskettiin viime vuonna miehillä 175:een ja naisilla 160:een. Myöskään vuoristoharjoittelu tai alppimaja käyttö eivät Kallion mukaan nosta veriarvoja korkealle niin pitkäksi aikaa, että niistä pitäisi huolestua.

Isometsä ja Kyrö yllättyivät

Lahdessa Hemohesista kiinni jäänyt Jari Isometsä sanoo, ettei työryhmän raportti heilauta häntä juuri millään tavalla.

-Hirveän vaikea kommentoida, kun en ole raporttia nähnyt tai siihen lähemmin tutustunut. Mutta näin ensikuulemalta voisin sanoa, että olen vähän yllättynyt, Isometsä sanoi kuultuaan raportin EPO-viitteistä.
-Omalta osalta ei pidä paikkaansa, mitenkähän sitä voisi peitellä, Isometsä kyseli.
Myös entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö suhtautuu selvitykseen epäilevästi. Kyrön mielestä työryhmän johtopäätös perustuu hataralle pohjalle.

-Ilmeisesti siinä kohdassa kun tiedot ja aika loppuivat on ruvettu spekuloimaan, Kyrö sanoi. Kyrön mielestä tapa, jolla EPO-vihjailuihin päädyttiin, oli vähintäänkin arveluttava.
-Mihin sitten enää tarvitaan dopingtestiä, jos näillä perusteilla voidaan urheilija tuomita? Kyrö kysyi. Kyrö ihmetteli myös mainintaa, jonka mukaan erytropoietiini-hormonia saa vapaasti ostaa mm. Etelä-Euroopan apteekeista. Kyrön käsityksen mukaan moinen ei ole mahdollista. Kyrö ei myöskään osannut arvailla kuka hiihtäjä kertoi työryhmälle, että hänelle oli tarjottu EPOa.

-Ei minkäänlaista aavistusta, Kyrö totesi ja ihmetteli hiihtäjän nimettömyyttä. Muistiosta käy myös ilmi, että Suomen joukkueen lääkärit tiesivät Hemohes-plasmanlisääjän olevan kiellettyjen aineiden joukossa. Lääkäreiden mukaan urheilijat ja päävalmentaja sopivat aineen käytöstä.

Työryhmä esittää valtionavun maksamatta jättämistä

Dopingtyöryhmä esittää tänään luovutetussa muistiossaan, että opetusministeriö jättäisi maksamatta miljoona markkaa Hiihtoliiton tämän vuoden valtionavuista. Kaikkiaan Hiihtoliitolle on tälle vuodelle myönnetty valtionapua noin 4,5 miljoonaa markkaa. Työryhmä perustelee maksamatta jättämistä sillä, että Hiihtoliiton johto ei toiminut asiassa huolellisuusvelvollisuutensa mukaisesti. Sen olisi tullut ymmärtää, että doping-tapaukset ovat mahdollisia Suomen joukkueessa.

Työryhmä esittää, että antidoping-toiminta ohjattaisiin jatkossa erillisen yhdistyksen järjestettäväksi. Työryhmä haluaisi myös, että Hiihtoliiton valmennusjohdolle annettaisiin koulutusta kielletyistä ja sallituista aineista.

Hiihtoliiton tulevien vuosien valtionavun suuruuden tulisi työryhmän mukaan määräytyä sen mukaan, miten liitto tekee antidoping-työtä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme