Mainos
Mainos

Tärinäviiva parantaa liikenneturvallisuutta

Keskiviivan tärinäraita aiheuttaa melua, mutta parantaa liikenneturvallisuutta. Tärinäviivat tulevat jatkossa yleistymään kanta- ja valtateillä.

Kohtaamisonnettomuuksia pyritään ehkäisemään myös tien keskelle tehdyllä herätemerkinnällä. Savo-Karjalan tiepiirissä tärinäviivasta on saatu hyviä kokemuksia, vaikka melu onkin yllättänyt sekä tiehallinnon että tienvarsiasukkaat. Tärinäviiva yleistyy pian muuallakin.

Keskiviivan herätemerkintää on Savo-Karjalan tiepiirissä vedetty vuoden aikana reilut 600 kilometriä. Tiehallinto uskoo tärinäviivojen parantavan liikenneturvallisuutta.

Ulkomailta hyviä kokemuksia

Tiemestari Martti Hämäläisen mukaan keskiviivan tärinäraitaa on pitkään käytetty Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Tutkimustulokset näistä maista kertovat että jopa 30% kohtaamis- ja suistumisonnettomuuksista on vähentynyt näillä herätemerkinnöillä.

Renkaan osuessa tärinäviivan kohdalle, kuuluu varoittava jurina. Näin tärinäviiva huomauttaa, mikäli auto uhkaa ajautua pois omalta kaistalta.

Muutaman sentin syvyiset urat toimivat myös talviolosuhteissa jään ja lumen läpi.

Kova ääni yllättänyt asukkaat

Viivoista aiheutuu jonkin verran ääniongelmia. Asukkaat, joita ääni pahiten häiritsee, ovat ryhtyneet omatoimisesti rakentamaan meluvalleja. Tiehallinto ei hankkeeseen osallistu, mutta tärinäviivojen sijoituspaikkoja luvataan jatkossa arvioida tarkemmin.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 26.09.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme