Mainos
Mainos

Tarkastaja: Talvivaaran kaivoksen vuoto ei ole päässyt vesistöön

Kainuussa Talvivaaran kaivoksen kipsisakka-altaassa havaittiin aamulla vuoto. Kainuun ELY-keskuksen ylitarkastaja Unto Ritvanen kertoo MTV3 Uutisille, että yhtiö seuraa tilannetta tunnin välein.

– Vuoto ei kuitenkaan vaikuta kovin vakavalta. Palaamme asiaan yhtiön kanssa huomenna, Ritvanen arvioi.

Kipsisakka-allas on käytännössä kaivoksen jätevesiallas, joka sisältää muun muassa metalleja ja sulfaatteja.

Unto Ritvasen mukaan vesistöön ei ole päässyt kipsisakka-altaan vuotoja. Pääosa havaitusta vuodosta suuntautuu etelänpuoleisille varoaltaille. Varoaltailla ehkäistään kipsisakka-altaan veden ja sakan pääsyä eteenpäin kaivosalueelta.

– Yhtiö aloitti tehotarkkailun tänään. Siellä on tehostettu happamuuden seuranta ja yhtiö pyrkii pitämään vedet kaivosalueella.

Kaikesta huolimatta metallitehtaan tuotanto on ajettu alas.

– Yhtiö keskeytti metallitehtaan tuotannon, että ei syntyisi uusia prosessivesiä kuormittamaan kipsisakka-allasta. Näin vuodon paikka on huomenna helpompi tutkia. Tärkeintä on paikallistaa tarkka vuotokohta ja tukkia se, Ritvanen selvittää.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot