Mainos
Mainos

Tarkastajat keskittäisivät valtion kaikki omistukset

Valtionyhtiöiden lisäksi myös valtion omistamat pörssiosakkeet haluttaisiin sijoittaa valtioneuvoston kanslian yhteydessä toimivaan omistajaohjausyksikköön.

Valtiontalouden tarkastusvirasto katsoo, että myös kaikki valtion omistamat pörssinoteeratut osakkeet tulisi keskittää omistajaohjauksen piiriin.

Valtion omistajaohjaus muuttuu ensi vuoden toukokuussa niin, että kaikki markkinaehtoisesti toimivat valtionyhtiöt ja osakkuusyhtiöt siirtyvät keskitettyyn omistajaohjausyksikön ohjaukseen. Yksikkö sijoittuu valtioneuvoston kanslian yhteyteen.

Valtion omistusosuudet yhtiöissä ovat muuttuneet voimakkaasti vuosikymmenessä. Kymmenen vuotta sitten Outokumpu oli ainoa pörssiyhtiö, josta valtio omisti 40 prosenttia. Viime vuoden lopulla valtiolla oli merkittävä osuus10:ssä pörssiyhtiössä sekä pieni osuus kolmessa muussa pörssiyhtiössä.

Valtion osuus Outokummusta on pysynyt lähes ennallaan, minkä lisäksi valtio omistaa Kemirasta lähes puolet, Kemira GrowHow'sta ja kiinteistösijoitusyhtiö Spondasta kolmanneksen ja Rautaruukista 40 prosenttia. Valtiolla on osuus myös Metsosta, Stora Ensosta, TeliaSonerasta ja Sammosta.

Valtion osuuksien arvo pörssiyhtiöiden osakkeista oli viime vuoden lopun kurssien mukaan noin 8,6 miljardia euroa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot