Mainos

Tarkastus: RAY-avustuksia käytetty vastoin lakia

Tuoreen tarkastuksen mukaan RAY:n avustuksia on käytetty jopa lainvastaisesti.

Sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat käyttäneet tiettyihin toimintoihin tai hankkeisiin korvamerkittyjä rahoja myös yleiskuluihinsa, kuten yleis- ja taloushallinnon palkkoihin. Lain mukaan varoja saa käyttää vain avustettavan toiminnan erilliskuluihin.

Asia selviää Valtiontalouden tarkastusviraston tuoreesta RAY-avustuksia koskevasta tarkastuskertomuksesta. Sen mukaan niin kutsuttujen kohdennettujen toiminta-avustusten käyttäminen yleiskuluihin on tyypillistä erityisesti sellaisissa järjestöissä, jotka toimivat olennaisilta osin raha-automaattiavustusten turvin.

Valtiontalouden tarkastusvirasto syynäsi RAY:n myöntämiä yleisavustuksia ja kohdennettuja toiminta-avustuksia vuosilta 2008-2010. Rahallisesti kyse on 180-190 miljoonasta eurosta joka vuosi.

Yleisavustuksia myönnetään merkittäville valtakunnallisesti toimiville sosiaali- ja terveysjärjestöille niiden sääntöjen mukaisen toiminnan pyörittämiseen. Suurimpia avustusten saajia ovat Näkövammaisten keskusliitto, Suomen Mielenterveysseura ja Mannerheimin lastensuojeluliitto.

Kohdennettuja toiminta-avustuksia puolestaan annetaan johonkin tiettyyn toimintaan tai sen alaan. Yhtenä konkreettisena esimerkkinä on näkövammaisten käsityötoiminta.

Valvonta vaikeaa

Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan raha-automaattiavustusten käyttöä on vaikea valvoa. RAY:n tekemissä päätöksissä avustuksen käyttötarkoitus saattaa olla mainittu lyhimmillään vain yhdellä tai kahdella sanalla eikä käyttötarkoitus käy myöskään aina selvästi ilmi edes avustushakemuksista. Toisinaan hyvin tiiviin avustuspäätöksen ja hakemuksen tekstit ovat ristiriidassa keskenään.

Valtiontalouden tarkastusvirasto toteaa, että erilliskulujen erittely järjestön muista kuluista on usein hankalaa ja vaatisi muun muassa valvonnan lisäämistä. Toinen vaihtoehto olisi, että avustusta myönnettäisiin järjestön toiminnan kokonaiskuluihin tietty prosentuaalinen osuus. Tällöin valvonnassa voitaisiin keskittyä siihen, mitä avustuksilla on saatu aikaan. Tämä edellyttäisi kuitenkin avustuslain muutosta.

(MTV3-STT)

Katso VTV:n tilintarkastusneuvoksen Pekka Ihalaisen sekä RAY:n osastopäällikön Mika Pyykön kommentit:

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot