Mainos
Mainos

Tarkastustiedot epäillyistä vankilennoista uupuvat

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n epäiltyihin vankilentoihin liittyvä vyyhti Suomen osalta ei saa lisävalaistusta raja- tai tulliviranomaisilta.

Rajavartiolaitoksen mukaan rajatarkastuksien järjestelmällinen kirjaaminen aloitettiin vasta viime vuonna. Arkistot eivät siten ulotu ihmisoikeusjärjestö Amnestyn epäilemiin lentoihin, jotka tehtiin vuosina 2001-2006.

Amnesty on toistuvasti vaatinut lisätietoja noin 150 lennosta, joiden se epäilee liittyneen CIA:n vankikuljetuksiin. Viime kuussa järjestö toivoi ulkoministeriöltä tietoja mahdollisista tulli- ja rajatarkastuksista. Lentokoneiden joukossa on sekä matkustaja- että rahtikoneita. Amnesty epäilee, että vankeja on voitu kuljettaa myös rahtikoneissa.

Tullilla ei ole kirjattua tietoa tarkastuksista, sillä arkistotiedot säilytetään vain kuusi vuotta. Kaikkia koneita ei pystytä tarkistamaan. Esimerkiksi rahdittomiksi ilmoitettuja kauttakulkulentoja seulotaan hyvin harvoin.

Vankilennot liittyvät terrorismin vastaiseen sotaan. Amnestyn mukaan Yhdysvallat sieppasi ja luovutti ihmisiä maasta toiseen ilman oikeuden päätöstä.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme